Dikke kat, wat kan ik hieraan doen?

dikke kat

Helaas zijn er in Nederland te veel katten met overgewicht. Er wordt geschat dat zo’n 30 tot 50 procent van de Nederlandse katten te dik is. Soms kun je hier als baasje weinig aan doen, maar de meeste katten krijgen simpelweg te veel eten en te weinig beweging. Maar hoe herken je een dikke kat en wat kun je doen om je lenige vriend te helpen? Onze huisdierspecialisten leggen het uit!

Laten we beginnen.

Hoe worden katten dik?

Een dikke kat ontstaat niet zomaar. Er moeten bepaalde factoren zijn die voor je kat ongezond zijn en ervoor zorgen dat hij (snel) aankomt. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor katten: te veel snoepen en te weinig bewegen maakt dik. Daarnaast kunnen castratie, sterilisatie of ouderdom ook oorzaken zijn voor de gewichtstoename bij katten. Bij castratie en sterilisatie verandert de stofwisseling en neemt de energiebehoefte vaak af. Vaak merk je dit als baasje niet en pas je de hoeveelheid voer niet aan. Op deze manier wordt je kat langzaam dikker, terwijl je het niet in de gaten hebt.

Ook factoren als stress kunnen te maken hebben met overgewicht bij katten. Houd je kat daarom altijd goed in de gaten en trek op tijd aan de bel als je signalen oppikt die je niet vertrouwt.

De risico’s van een dikke kat

Er zijn baasjes die een dikke poes of kat gezellig vinden of het zelfs mooi vinden wanneer een kat wat overtollige kilo’s meedraagt. Maar overgewicht is juist een groot gevaar voor onze atleten. Dikke katten kunnen diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen krijgen. Ook zie je vaak dat een te dikke kat vacht- of huidproblemen krijgt of verhaart, omdat hij niet meer in staat is om zichzelf te wassen. Verder zijn zwaarlijvige katten sneller moe en hebben een kortere levensverwachting. Kortom, een te zware kat kan flink wat onnodige problemen krijgen. Daarom is het belangrijk dat je hem op een verantwoorde manier laat afvallen.

Wanneer is mijn kat te dik?

In principe is een kat te dik als hij 20 procent of meer boven zijn streefgewicht is. Dit kun je testen door hem te wegen, maar soms is jouw kat nét anders dan andere katten. Daarom is er nog een andere methode. Op internet zijn talloze afbeeldingen te vinden die je informatie geven over hoe je zelf kunt testen of je kat te dik is. De makkelijkste manier is om de ribben van je kat te voelen. Maar hoe werkt dit precies?

Knokkeltest!

De knokkelmethode is erop gericht dat je zelf kunt voelen aan de ribben van je kat of hij te dik is. Je voelt bij deze methode aan de ribben van je kat. Als hij staat of zit werkt deze methode het best. De methode werkt als volgt:

  1. Maak een vuist

Voel nu met je andere hand over je eigen knokkels. Zo voelt een te magere kat aan. Je kunt (bijna) alle ribben tellen en je kunt er bij wijze van spreken op tokkelen. Je kat is in dit geval te mager.

  1. Houd je hand vlak

Voel weer met je andere hand aan je vlakke hand, maar nu aan de binnenkant. Strijk met je ene hand onder je vingers, waar je knokkels beginnen (dus aan de palmzijde van je hand). Als het goed is voel je nu meer vet dan knokkels. Als je kat ook zo aanvoelt heb je waarschijnlijk een te dikke kat. Hoe voelt een gezonde kat dan aan?

  1. Draai je vlakke hand om

Houd je hand nog even vlak, maar draai hem nu om. Voel weer met je andere hand aan de bovenkant van je hand aan je knokkels. Als het goed is voel je nu knokkels en een beetje vel. De meeste katten met een gezond gewicht voelen ook zo aan.

Overgewicht door ziekte

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw kat aankomt ondanks dat hij voldoende beweegt en normale hoeveelheden eet. Dan kan het zijn dat hij iets onder de leden heeft. Als je merkt dat je kat steeds dikker wordt en minder goed beweegt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Kattenverzekering

Ben je bang dat je kat te dik is vanwege een onderliggende ziekte? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze kattenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`