Bloed uit de bek van je hond, wat moet ik weten?

Bloed uit de bek van je hond

Elke hond bloed weleens uit de bek na het spelen met een stok of ander scherp speelgoed. Kleine wondjes in de bek kunnen kort bloeden en het gaat dan om een paar druppeltjes bloed. In dat geval hoef je jezelf geen zorgen te maken.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Hulp inschakelen van je dierenarts is aan te raden als het bloeden langer dan een paar minuten duurt of regelmatig terugkomt. Misschien zie je ook bloedverlies op andere plekken van het lichaam of je hond laat duidelijk merken dat er iets anders mis is in de bek. Hij kauwt vreemd, hij kwijlt of wrijft aan zijn bek. Dit kunnen tekenen zijn dat hij pijn heeft in zijn mond of dat er ontstoken wondjes in zijn mond zitten.

Oorzaken van bloed in de bek

Belangrijke oorzaken van bloedverlies uit de bek zijn beschadiging van het slijmvlies, problemen met het gebit, ontstekingen en gezwellen in de bek. Een tweede groep van oorzaken is problemen met de bloedstolling.

  • Laat de hond rustig zitten of liggen en til voorzichtig zijn lippen op en bekijk deze zorgvuldig aan de binnen- en buitenkant.
  • Bekijk en beoordeel de randen van de lippen en doe dan de bek van de hond open. Je doet dat gemakkelijk door voorzichtig via de zijkant van de bek je duim tegen zijn verhemelte te duwen. De meeste honden zullen nu heel braaf hun bek openen.
  • Kijk goed onder en op de tong. Let op plekjes waar het slijmvlies beschadigd is of er sprake is van bloeduitstortingen of diepe scheuren. Ook kan het zijn dat er verdikkingen te zien zijn. Het gebeurt ook wel eens dat een hond een stuk bot of een stukje hout tussen zijn tanden klem heeft zitten.
  • Heb je een oorzaak gevonden, neem dan contact met je dierenarts op voor overleg. Als je geen oorzaak vindt of je hond laat het niet toe om te kijken, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Onderzoek van de bek door je dierenarts

Je dierenarts zal net als jij beginnen met een inspectie van de bek en bepaalt of er afwijkingen zijn aan de tanden en kiezen. Beschadigingen of ontsteking van gebitsonderdelen of wortelontstekingen kunnen leiden tot verlies van bloed en ontstekingsvocht. Voor een uitgebreider onderzoek van de bek, vooral onder de tong en achter in de keel, is het vaak nodig de hond kort in een kleine roes te brengen. Tijdens dit onderzoek kunnen ook biopten van afwijkend weefsel genomen worden. Voorafgaand aan dit onderzoek stelt de dierenarts je een aantal vragen om vast te stellen of de hond problemen heeft met de bloedstolling. Soms is eerst aanvullend bloedonderzoek nodig.

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`