skip to Main Content

Vechtabcessen bij de kat

Lees wat u kunt doen als uw kat een abces heeft.

Abcessen komen geregeld voor bij katten. Het meest bij katten die ook buiten komen, ongecastreerde katers lopen vanwege hun territoriumdrang het meeste risico. Een abces ontstaat namelijk meestal door vechten met andere katten.

Abcessen komen geregeld voor bij katten. Het meest bij katten die ook buiten komen. Ongecastreerde katers lopen vanwege hun territoriumdrang het meeste risico. Een abces ontstaat namelijk meestal door vechten met andere katten.

Door krabben en bijten kan zich een nagel of hoektand in de huid van de andere kat boren. Dit veroorzaakt maar een klein wondje, maar er komen wel bacteriën onder de huid terecht. Het wondje sluit zich snel weer en de bacteriën worden opgesloten. Er ontstaat een ontsteking en er vormt zich een abces: een groeiende bult gevuld met pus.

Abcessen bevinden zich meestal op de kop, nek, schouders of staartaanzet. Ze kunnen binnen enkele dagen ontstaan en zijn vaak zeer pijnlijk voor de kat. U mag er niet aan zitten en mogelijk trekt uw kat zich terug en gedraagt zich anders dan normaal. Katten kunnen er ook echt ziek van worden, koortsig en sloom. Ze hebben een slechte eetlust.

Bij deze klachten is het verstandig even een afspraak bij de dierenarts te maken. Als het nog om een lichte infectie gaat, is medicatie mogelijk voldoende. Is er al echt een abces aanwezig, dan zal dit (vaak onder een roesje) geopend en goed uitgespoeld moeten worden. De wond wordt opengelaten zodat eventuele troep eruit kan. Vervolgens kunt u uw kat met antibiotica en pijnstilling behandelen en zal hij snel weer de oude zijn.

Vechtabcessen bij de kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Mijn Siamese kater Fabian was een jaar oud toen hij een ongeluk kreeg waarbij hij zijn pootje op drie plaatsen brak. De operatie en nacontroles zijn voor 80% vergoed door Petplan zonder navraag achteraf bij mij. Alle lof voor Petplan. Ben blij met deze verzekeraar. Kosten van de operatie en nacontroles waren zo'n 1600 euro, waarvan een klein deel voor mijn rekening.

Petplan Kat

Goede verzekering prima ervaring. Declaratie loopt prima binnen paar dagen een duidelijk overzicht van de vergoeding en geld wordt op de rekening gestort. Echt een aanrader deze verzekering.

Petplan Hond
Ieder-huisdier-verdient-Petplan