Vachtverzorging kat

Aandachtspuntjes vachtverzorging kat

De meeste kattenvachten hebben weinig verzorging nodig. Toch willen wij je attenderen op een paar aandachtspuntjes met betrekking tot de vachtverzorging van de kat. 

De meeste kattenvachten hebben weinig verzorging nodig. De kat is er zelf al uren druk mee en dat is voldoende. Enkel in tijden waarin de kat veel verhaart, kan het goed zijn om elke week even een kam of borstel over de vacht te halen. De kat zelf slikt namelijk veel haren door tijdens het wassen en poetsen. Gevolg is het ontstaan van haarballen in de maag. Deze irriteren en de kat zal gaan kokhalzen en braken om de haarbal kwijt te raken. Haarbalpasta kan het probleem weer oplossen. Dit kapselt de haren in en zo verlaten ze via het maag-darmkanaal het lichaam.

Langharige katten hebben meestal wel de nodige verzorging nodig. Het verschilt per kat hoe pluizig de vacht is en hoe snel er klitten ontstaan. Klitten ontstaan meestal het eerst achter de oren, in oksels en liezen en in de ‘broek’. Het overkomt de meeste mensen wel eens dat er periodes zijn dat het kammen van de kat er even bij inschiet. Zijn er eenmaal vervilte klitten aanwezig dan kun je proberen ze weg te knippen. Maar pas op, want vaak zitten ze dicht op de huid. Kammen en trekken zal de kat niet waarderen. Voorzichtig de klit uiteen trekken en vervolgens stukje bij beetje verwijderen gaat het best.

Veel katten weten inmiddels wat er gaat gebeuren als het baasje er met de kam aankomt. En hebben er een grondige hekel aan. Het komt geregeld voor dat het gewoon niet meer lukt. Als een kat alle nagels en tanden in de strijd gooit zal het nooit meer leuk worden. In zo’n geval kun je het best consequent 2-4 keer per jaar de kat naar een goede kattentrimmer brengen. In het uiterste geval kan de kat onder een roesje bij de dierenarts ontklit worden. Laat de kat niet onnodig met klitten rondlopen. Het trekt bij elke beweging en beperkt de kat in zijn bewegingen. Door geregeld ontwollen van de vacht (bij de trimmer) zullen ook minder klitten ontstaan.

vachtverzorging kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.