Vaccineren

Je konijn vaccineren is verstandig.

Misschien weet je het niet, of heb je er niet bij nagedacht, maar je kan een konijn laten inenten. Het konijn blijft dan wel binnen of in de tuin, toch is het verstandig om je konijn te laten vaccineren. In Nederland kennen we twee zeer besmettelijke dodelijke virussen waar konijnen tegen geënt kunnen worden.

Myxomatose en VHD
Konijnen in Nederland kunnen worden ingeënt tegen Myxomatose en VHD 1 en 2. Tegenwoordig bestaat er één vaccin tegen deze twee besmettelijke, meestal dodelijke, virussen. De virussen worden overgebracht door met name insecten, maar ook door contact met andere (wilde) konijnen. VHD 2 is in 2015 voor het eerst in Nederland opgedoken. Dit is een andere enting dan de combinatie van Myxomatose en VHD 1.

Hoe vaak inenten konijn?
Laat je konijn jaarlijks (liefst in het voorjaar) inenten tegen type 1 Myxomatose en VHD type 1. Daarnaast dient je je konijn halfjaarlijks of jaarlijks (hangt af van het type vaccin dat de dierenarts in huis heeft) in te enten tegen VHD type 2.

Pas op besmettingsgevaar
Staat het hok van je konijn buiten? En woon je ergens waar ook wilde konijnen leven? Dan is het zeker nodig om je konijn te laten vaccineren tegen Myxomatose en VHD. Dit zijn zeer besmettelijke ziektes met vaak een dodelijke afloop.

De besmetting kan onder andere overgedragen worden via schoenzolen, handen en stekende insecten. Let er dus goed op als je bijvoorbeeld op een speelveldje bent geweest met de kinderen waar ook wel eens wilde konijnen worden gespot. Op het veldje kan besmette urine aanwezig zijn. Wissel je schoeisel om voordat je naar je konijn gaat en was je handen van te voren.

Vaccinatie
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.