Toxoplasmose

Wat is het precies? En hoe loop je het op?

Wat de meeste mensen van toxoplasmose weten is dat zwangere vrouwen ervoor op moeten passen besmet te raken. Maar wat is het precies?

Toxoplasmose is een ééncellige parasiet. Deze parasiet kan in rauw en onvoldoende verhit vlees zitten. Ook kunnen verschillende dieren, maar ook mensen toxoplasmose bij zich hebben, maar alleen de kat is eindgastheer: deze scheidt toxoplasmose eitjes uit bij de ontlasting.

Dieren en ook mensen die besmet worden met toxoplasmose worden, worden hier meestal niet ziek van. Katten krijgen in sommige gevallen verschijnselen van leverproblemen of longinfecties. Deze zijn behandelbaar met antibiotica. Mensen en dieren die eenmaal een infectie doorgemaakt hebben, bouwen immuniteit op.

Heeft een zwangere vrouw al eerder immuniteit opgebouwd, dan zijn er geen risico’s tijdens de zwangerschap. Wordt een vrouw echter voor het eerst besmet met toxoplasmose tijdens de zwangerschap, dan geeft dit wel (ernstige) risico’s voor het ongeboren kind.

Aan te raden is om tijdens zwangerschap geen rauw vlees of rauwe groente te eten. Pas op met tuinieren (er kan immers kattenpoep in de grond zitten) en maak liever de kattenbak niet zelf schoon. Toxoplasmose eitjes in kattenontlasting worden na 2-3 dagen infectieus. Dagelijks de kattenbak (laten) verschonen houdt dus ook het risico laag.

Kat met overgewicht

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.