Titerbepaling bij de kat

Zijn er andere mogelijkheden dan jaarlijks inenten?

De meeste katten zijn op jonge leeftijd goed ingeënt. Als ze 9 en 12 weken oud zijn, worden ze bijvoorbeeld ingeënt tegen katten- en niesziekte. Echter niet iedereen weet dat de vaccinatie jaarlijks herhaald moet worden. De niesziekte enting biedt een jaar bescherming, de kattenziekte enting 3 jaar. Een veel voorkomende gedachte is ook: ‘mijn kat blijft toch altijd binnen, dus die loopt geen risico’.

Nu zal een buitenkat ongetwijfeld meer in aanraking komen met ziekteverwekkers dan een binnenkat. Echter de meeste mensen leven niet in complete afzondering van de buitenwereld. Er zullen ook andere mensen en/of dieren binnenkomen, ook ga je zelf naar buiten en bij andere mensen langs die ook katten hebben. Op deze manier kan alsnog overdracht plaatsvinden.

Binnenkatten hebben een lagere natuurlijke weerstand dan buitenkatten, zodat ze, éénmaal besmet, snel erg ziek kunnen worden.

De discussie over wel of niet enten is actueel op dit moment. Misschien heb je al eens iets gelezen of gehoord over titerbepaling. Hierbij wordt via een bloedonderzoek de hoeveelheid afweerstoffen gemeten die er aanwezig is tegen bepaalde ziektes. Met andere woorden: is je kat nog voldoende beschermd tegen een bepaalde ziekte? Titerbepaling kun je laten doen om te zien of je kat een enting echt nodig heeft.

Nadelen van titerbepaling zijn wel dat het om een momentopname gaat, het is niet te zeggen hoe lang de bescherming nog voldoende blijft. En niet elke titerbepaling is even betrouwbaar, dit verschilt nogal per virus. Laat je goed voorlichten door je dierenarts hierover. Jaarlijks enten blijft de grootste garantie voor de beste bescherming van je kat.

Titerbepaling bij de kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.