Tips voor een prachtige vacht voor uw hond

Lees hoe u de vacht van uw viervoeter het beste kunt verzorgen

De vacht van uw hond moet regelmatig verzorgd worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van het ras. Lees de tips voor een goede vachtverzorging voor lang- en kortharigen.

Niet elke hond heeft evenveel vachtverzorging nodig. Waarschijnlijk heeft u hier bij de aanschaf van uw hond al over nagedacht. Want vachtverzorging kan veel tijd kosten. Het beste is om het borstelen en kammen al jong aan te leren, zodat de hond rustig blijft staan en het niet vervelend vindt.

Langharige rassen kunt u het beste één a twee keer per week goed doorkammen. Controleer wel dagelijks de vacht op klitten, met uw vingers of met een kam. Zeker na een flinke wandeling in het bos of op het strand moet de vacht gecontroleerd worden. Verwijder klitten voorzichtig door ze te ontwarren.

Voor kortharige rassen is één keer per week ook voldoende, eventueel vaker als ze in de rui zijn. De heel kortharigen (denk aan Boxer, Stafford, Duitse Dog) hoeven eigenlijk alleen geborsteld als ze in de rui zijn. Overmatig borstelen kan de natuurlijke rui verstoren.  Er worden dan gezonde haren uitgekamd,  waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe haren aan te maken. Uiteindelijk kan de hond continu blijven verharen.

Er zijn veel verschillende kammen en borstels te koop, hoe weet u nu welke geschikt is voor uw hond?  Belangrijk is dat u niet over de huid schraapt met de borstel. Koop er één die past bij het formaat van uw hond en bij de haarlengte. Laat u adviseren bij een goede dierenspeciaalzaak. Voor de heel kortharigen volstaat een zachte borstel of een zeemlap. Een rubber borstel kan eventueel tijdens de rui gebruikt worden, deze masseert ook de huid.

Heel populair zijn de zogenaamde furminators tegenwoordig. Dit zijn kammen die veel onderwol uit de vacht halen, zodat u op termijn minder hoeft te kammen en minder haren in huis heeft. Deze kammen zijn vooral geschikt voor kortharige en halflangharige rassen. Gebruik ze tijdens het verharen. Pas op voor overmatig kammen hiermee.

U kunt met uw hond ook een afspraak bij een hondentrimmer maken voor een goed advies. (Half)langharige en ruwharige honden zullen ook geregeld getrimd moeten worden. De langharen worden geknipt, geschoren of uitgedund. De ruwharigen worden geplukt, mits de vacht plukrijp is.


 

Tips voor een prachtige vacht
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.