skip to Main Content

Territorium van het konijn

Een konijn kan zijn territorium op verschillende manieren afbakenen

Wrijft uw konijn weleens met zijn kin over uw hand of over spullen in huis? Het konijn zet dan zijn territorium af met zijn eigen geur. Konijnen hebben klieren onder hun kin en doen dit om objecten of mensen te markeren. Gelukkig kunnen mensen deze geur niet ruiken. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over vieze geurtjes in huis.

Het markeren is vooral iets wat mannetjes vaak doen. Vrouwtjes doen het ook, maar een stuk minder. Bij mannetjes kan er zelfs een ‘vette’ kin ontstaan door de afscheiding vanuit de klier.

Konijnen zetten ook het territorium af door te urineren en te keutelen. Ze leggen kleine plasjes neer in hun omgeving of sproeien in huis. Het sproeien gebeurt met een draaiende sprong in de lucht. Het bereik is hierdoor groot en de urine ruikt heel sterk. Ook dit is iets wat vaker bij mannelijke konijnen voorkomt. Sterilisatie of castratie kan een oplossing zijn om dit gedrag te voorkomen.

Keutels gebruiken ze ook om grenzen aan te geven. Ze keutelen vaak op dezelfde plek. Als een konijn zindelijk is dan heeft u waarschijnlijk weinig last van dit territoriale gedrag. Konijnen staan er echter wel om bekend dat ze de bank ook weleens als territorium zien. Zelfs bij zindelijke konijnen kan het op deze plek helaas weleens misgaan.

Dierenadvies konijn
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan