Teken bij de kat

Hoe voorkom je deze parasieten? En hoe bestrijd je ze?

Teken kunnen ziektes overbrengen bij katten, maar ook bij mensen. Lees hoe je deze parasieten voorkomt en wat je moet doen als je kat toch teken heeft.

Alleen katten die ook buiten komen krijgen met deze parasieten te maken: teken! Ze kunnen zo klein zijn als spinnetjes, je ziet ze bijna niet. In omgevingen met hoog gras of struikgewas, juist waar katten zich graag ophouden om te jagen en te verstoppen, zitten veel teken. Op enkele maanden in de winter na zijn ze het hele jaar actief.

Teken laten zich vanaf planten vallen op passerende slachtoffers. Ze kruipen direct naar de warme huid, meestal op of bij de kop, en bijten zich helemaal vast in de huid. Vervolgens gaan ze bloed zuigen. Eenmaal volgezogen zien ze eruit als een klein ballonnetje en laten ze zich weer vallen om zich verder te ontwikkelen of zich te gaan vermenigvuldigen.

Bij katten veroorzaken ze vooral jeuk en irritatie, doordat ze zich in de huid graven. Katten zullen proberen ze weg te krabben of te bijten en hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Een restje teek wat achterblijft wordt meestal door het lichaam zelf weer naar buiten gewerkt omdat het lichaamsvreemd is, het hoeft geen problemen te geven. Ontstaat er toch een bultje wat niet binnen enkele dagen wegtrekt, bel dan je dierenarts.

Teken kunnen ook ziektes overbrengen, zowel op je kat als op uzelf. De bekendste is wel de ziekte van Lyme. Ziektes worden meestal overgebracht als de teek al 12-24 uur vastzit. Controleer daarom dagelijks je kat op teken en verwijder deze met een speciale tekentang. Verdoof de teek niet, verwijder hem met een met een draaiende beweging, zonder te trekken.

Je kunt je kat beschermen tegen teken door hem preventief te behandelen. Dit kan met een maandelijkse pipet of een tekenband. Informeer hiernaar bij je dierenarts en dien nooit zomaar een middel toe! Tekenbestrijding die voor honden bedoeld is kan zeer giftig voor katten zijn!


 

Tekenbeet kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.