skip to Main Content

Konijn met tandproblemen

Hoe kunt u problemen met de tanden voorkomen?

De tanden van konijnen blijven hun leven lang doorgroeien. Het is daarom belangrijk dat ze voldoende te knagen en te kauwen hebben, zodat de tanden op een natuurlijke manier afslijten.

Hoe zit het konijnengebit in elkaar?
Konijnen hebben in totaal 28 tanden en kiezen. Ze hebben 22 kiezen en 6 snijtanden. Twee van deze 6 tanden zijn de zogenaamde stiftsnijtanden; deze bevinden zich in de bovenkaak achter de grote snijtanden. De functie van deze stiftsnijtanden is om de onderste snijtanden te slijpen.

Hoe snel groeien de tanden?
Konijnentanden groeien 2 tot 2,4 mm per week.

Hoe slijten de tanden?
Konijnentanden slijten door kauwen en knagen. Er is een verschil tussen goed en slecht afslijten. De tanden slijten het beste af met hooi. Konijnen kauwen hooi met horizontale bewegingen. Als konijnen teveel hard voedsel krijgen zoals brokjes, graan of wortels, maakt het konijn teveel verticale kauwbewegingen die niet goed zijn voor het gebit. Door deze bewegingen komt er namelijk teveel druk op de wortels van de tanden en kiezen te staan.

Hoe voorkomt u verkeerd kauwen?
Zorg ervoor dat 80% van het konijnenvoer uit fris hooi bestaat.

Tandproblemen bij konijnen
Er kunnen diverse oorzaken zijn van gebitsproblemen bij konijnen. Een belangrijke oorzaak is verkeerde voeding:

Te weinig hooi: Hooi is heel belangrijk voor konijnen. Ze hebben hooi nodig om goed op te kunnen kauwen. Kauwen ze niet genoeg, dan ontstaan er haken op de kiezen die richting de wangen groeien. De haken in de onderkaak groeien richting tong. Deze haken doen veel pijn bij het konijn en sommige konijnen stoppen hierdoor zelfs met eten. Vaak kan de dierenarts deze haken slijpen.

Te weinig variatie: Als u gemengd voer geeft in plaats van biks, kan het voorkomen dat uw konijn enkel de lekker bestanddelen eet, zoals de mais, graan een zonnebloempitten. Hij krijgt dan niet alle voedingsstoffen uit de brokjes binnen en zo kan er een calciumgebrek ontstaan. Door gebrek aan calcium worden de kaakbotten minder sterk en kunnen afwijkende tanden en kiezen ontstaan.

Hierdoor kunnen er abcessen ontstaan en deze zullen via een operatie geopend moeten worden. Ook zal de aangetast tand verwijderd moeten worden.

Snijtanden:  Sommige konijnen hebben snijtanden die een afwijkend de groei vertonen, ze groeien dan als slagtanden naar voren. Dit worden ook wel olifantstanden genoemd. Dit kan erfelijk zijn. De dierenarts kan deze snijtanden verwijderen of om de 6 weken te slijpen.

De kosten van de dierenarts kunnen hierbij hoog oplopen. Zorg dus voor juiste voeding.

Tandproblemen
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan