Steriliseren

Waarom is het beter om een konijn te steriliseren?

Wil je liever geen hok vol kleine konijntjes hebben? En heb je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar? Je kunt je konijn dan laten steriliseren. Daarnaast is nog een andere belangrijke reden waarom je sterilisatie zeker moet overwegen. Meer dan 80% van de voedsters (vrouwtjes konijnen) ouder dan 4 jaar kan last krijgen van baarmoedertumoren. Het is daarom verstandig de baarmoeder te laten verwijderen.

De ervaring leert dat als de voedster rond de  4 – 5 jaar is, zij 50 tot 80% kans heeft om aan baarmoeder(hals)kanker te sterven. Je hoort nog wel eens dat dit risico veel kleiner is als zij een nestje heeft gehad, maar dat is niet waar. Het is daarom erg verstandig om het vrouwtje te laten steriliseren.

Eigenlijk is het juiste woord castreren, want bij het vrouwelijke konijn worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd. Bespreek de sterilisatie altijd eerst goed met je dierenarts. En let er op dat de dierenarts de gehele baarmoeder gaat verwijderen.

Vanaf wanneer steriliseren
Een vrouwtje kan het beste vanaf de 6e maand gesteriliseerd worden. Daarvoor is de operatie moeilijk uitvoerbaar omdat de eierstokken dan nog diep in de buik liggen.

Konijn sterilisatie

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.