Staar bij de oudere hond

Deze vertroebeling van de lens begint rond het 9e jaar

Staar is een vertroebeling van de lens. Bij honden begint dit ongeveer vanaf de leeftijd van 9 jaar te spelen. Houd jouw hond goed in de gaten.

Net als mensen kunnen ook honden die ouder worden staar (cataract) ontwikkelen. Bij de meeste honden begint dit vanaf 9 jaar ongeveer, maar soms hebben ook jongere honden al klachten. Staar is een troebeling van de lens van het oog. Aan het oog is te zien dat de zwarte pupil in het midden geleidelijk wat grijzig en later wit wordt. De hond ziet steeds minder en wordt uiteindelijk (na enkele jaren) volledig blind.

In huis, in de vertrouwde omgeving, zal de hond hier niet of nauwelijks last van hebben. Het is wel belangrijk dat alles op z’n plek blijft staan. De hond kan dan prima zijn weg vinden. Buitenshuis zal de hond zich minder kunnen oriënteren. Het is beter om hem niet meer overal los te laten lopen. Zeker als ook het gehoor afneemt, hou de hond dan bij je in de buurt. De hond kan zelf ook minder zeker zijn en zijn baasje beter in de gaten proberen te houden, maar niet elke hond doet dit.

Ook bij honden is het mogelijk een staar operatie te laten doen. Dit wordt voornamelijk gedaan bij honden die al op jongere leeftijd problemen krijgen en/of als de staar zich snel ontwikkelt. Voor zo’n operatie wordt je door de dierenarts doorverwezen naar een oogspecialist. Deze zal beoordelen wat mogelijk is voor jouw hond.

Staar bij de oudere hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en jouw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.