Spetterspatter: zwemmen met de hond

Zwemmen is een perfecte training voor je hond

Zwemmen is heel goed voor je hond. Vooral om de spieren van je hond te trainen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je hond het leuk vindt natuurlijk!

Even lekker pootjebaden of een intensief halfuurtje zwemmen en apporteren: zwemmen is een ideale hondensport. Mits de hond het leuk vindt natuurlijk! Er zijn ook honden dier een ontzettende hekel aan water hebben, of helemaal niet kunnen zwemmen. Deze honden houden het liever bij wandelen.

Goed voor de spieren

Zwemmen is heel goed om de spieren van de hond te trainen. Het zorgt voor sterke spieren en het remt slijtage van de gewrichten af. Zwemmen geeft weinig belasting voor de gewrichten en de wervelkolom.

Voorwaarde is wel dat het zwemwater kalm is en een redelijke temperatuur heeft. Pas in de zomer op bij warm, stilstaand water, i.v.m. mogelijk blauwalg of botulisme risico. Ook besmetting met de ziekte van Weil vormt een risico. Zorg voor goede vaccinatie.

Dierfysiotherapie en zwemmen

Dierfysiotherapeuten maken ook gebruik van water bij de behandeling van honden. Deze behandeling wordt hydrotherapie genoemd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aquatrainer: dit is een grote roestvrij stalen bak, gevuld met water. Op de bodem van de bak bevindt zich een loopband. De hoogte van het water, de temperatuur en de snelheid van de loopband zijn in te stellen voor de individuele hond.

Deze therapie is zinvol bij problemen aan de gewrichten en spieren, hetzij erfelijke aandoeningen of slijtage- en/of ouderdomsklachten. Ook bij het revalideren na een operatie aan het bewegingsapparaat kan deze training bijdragen aan een goed herstel.

 

 

Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.