Senior kat

Een nieuwe levensfase voor je kat

Medisch gezien is een kat van 8 jaar senior, oftewel ’op leeftijd’. Maar wat maakt een kat nou precies senior?

Het lijkt er misschien nog helemaal niet op, maar je kat mag zich senior noemen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Oftewel een kat op leeftijd, een oudere kat. Wat maakt een kat nu senior? Vanuit medisch oogpunt is een kat vanaf 8 jaar senior, maar in werkelijkheid hoeft het nog helemaal geen ‘oude’ kat te zijn.

De levensverwachting van katten is tegenwoordig ook veel langer dan vroeger. Katten worden gemiddeld wel 15 jaar en er zijn al veel katten die zelfs ouder dan 20 jaar worden. Dankzij betere voeding en medische zorg worden onze huisdieren steeds ouder.

Wel kunnen vanaf 8 jaar beginnende ouderdomskwaaltjes aan het licht komen. De kat wordt minder actief, de weerstand neemt langzaam af en organen werken minder efficiënt. Veelvoorkomende aandoeningen zijn verminderde nierfunctie, suikerziekte, artrose, gebitsproblemen en spijsverteringsproblemen. En in een later stadium een verslechterend gehoor en zicht. Ook de smaak en reukzin worden minder.

Ook met kattenvoeding wordt op de senioriteit ingespeeld. Senior voeding is er voor de kat vanaf 8 jaar. Senior voeding bevat meestal minder calorieën. Dit om bij minder activiteit overgewicht te voorkomen. Het bevat aangepaste eiwitten en minder fosfor en natrium om de nieren minder te belasten. Extra toegevoegde vitamines en omega vetzuren gaan het verouderingsproces tegen.

Laat je kat juist nu hij wat ouder wordt jaarlijks controleren en vaccineren. Omdat de weerstand vermindert wordt hij meer vatbaar voor infecties. Hou het eet- en drinkgedrag goed in de gaten, voorkom overgewicht en stimuleer voldoende lichaamsbeweging.

senior kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.