Pijn geeft chagrijn

Is je hond echt chagrijnig of is er meer aan de hand?

Je hond wordt een dagje ouder. Af en toe is hij een beetje sikkeneurig. Hoort dat bij de leeftijd of is er iets anders aan de hand? 

De meeste honden zijn van nature echt niet chagrijnig. Ze hebben geen ochtendhumeur. Ze zijn vergevingsgezind en altijd bereid om weer vrede te sluiten met hun baasje. Daarom klopt er vaak iets niet als de hond minder vriendelijk en sociaal wordt dan voorheen. Hij gaat gezelschap uit de weg, vermijdt aaien of knuffelen door zijn baasje. Vindt kinderen niet meer leuk. En ook tijdens de wandeling kan hij ineens lelijk doen naar andere honden.

Vaak wordt als reden gezien dat de hond wat ouder wordt. Dat hoort er nou eenmaal bij. Toch is het de moeite waard om wat verder te kijken dan dat. Want een hond die ergens pijn voelt uit dit vaak door zich terug te trekken. Een hond met pijn heeft minder geduld met de mensen en dieren om zich heen en zal eerder gaan snauwen.

Let er eens op of er nog meer dingen veranderd zijn bij de hond. Eet hij goed? Komt hij vlot zijn mand uit? Loopt hij nog lekker mee op een lange wandeling? Oogt hij ontspannen? Laat hem bij twijfel eens goed onderzoeken door de dierenarts. Er zijn veel zaken die een hond pijn en chagrijn kunnen geven. Denk aan gewrichtsslijtage, een pijnlijk gebit, onophoudelijke jeuk, oorontsteking, een blaasontsteking, overgewicht  en ga zo maar door.

Veel problemen zijn gelukkig goed te verhelpen. En dat is zeker de moeite waard zowel voor de hond als voor het baasje. Soms komt het echter voor dat een hond minder kan hebben als zijn ogen of gehoor verslechteren. Het ‘chagrijn’ komt dan eerder voort uit schrik of onzekerheid. In zo’n geval is het van belang je manier van omgaan met de hond aan te passen, zodat hij zich veilig voelt.


 

Pijn geeft chagrijn

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,4

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,4!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.