Parasieten

Pas op voor parasieten

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Buitenkonijnen lopen meer risico op parasieten, maar ook bij een binnenkonijn kan dit voorkomen.

Madenziekte of Myasis
Vooral met warm weer kan een konijn last krijgen van maden. De maden komen uit de eitjes van de groene vleesvlieg. Deze vlieg legt haar eitjes meestal op vochtige plekken zoals wondjes of een natte vacht. Als de eitjes uitkomen, graven de larven zich in de vacht in en veroorzaken grote open wonden. Vaak zijn oude, zieke of te dikke konijnen slachtoffer. Ze kunnen zelf niet meer goed hun vacht schoonhouden en de vliegen komen op de geur af.  Zorg dat je dit probleem tijdig ontdekt, dan kan de dierenarts de wonden mogelijk nog effectief behandelen.

Oormijt
Oormijten zijn parasieten die van huidschilfers en oorsmeer leven en veroorzaken korsten op en viezigheid in de oren. Een konijn met oormijt heeft vreselijke jeuk aan de oren. Mijten zijn kleine beestjes die zich in de huid vreten. Wanneer je konijn veel aan zijn oor krabt dan kan dat een symptoom zijn.

Huidmijt
Krabt je konijn zich vaak en heeft hij last van schilfers en lijken de haren los te zitten? Dan is huid- of vachtmijt waarschijnlijk de oorzaak. De mijten veroorzaken huidirritatie, waardoor het konijn gaat krabben en de huid schilferig wordt. Aangezien deze mijten zich in de huid ingraven, is het verwijderen ervan door de dierenarts vrij lastig. De dierenarts schaaft als het ware de huid een beetje open. Maar wees gerust, je konijn zal er weinig pijn van hebben. Als remedie kun je bij de dierenarts speciale druppels krijgen voor konijnen. Gebruik voor je konijn nooit een middel dat gemaakt is voor kat of hond!

Vachtmijt
Heeft je konijn last van jeuk, schilfers en zie je ook kale plekken in de vacht ontstaan? Dan kan het de vachtmijt zijn. Je kunt ze eruit kammen met een vlooienkam. De dierenarts zul je een speciaal middel geven dat speciaal geschikt is voor konijnen. Je druppel je dit een paar keer op de nek.

Vlooien
Vlooien kunnen bij het konijn het zeer gevaarlijke Myxomatose virus overbrengen. Bestrijding van vlooien is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Konijnen hebben een eigen soort vlo, maar vaak krijgt een konijn vlooien via de andere huisdieren in je gezin, maar ze kunnen ook van dieren van buitenaf komen. Vaak worden de eitjes in de vacht van het konijn gelegd, waar ze ook vanaf kunnen vallen. De larven die eruit komen overleven prima in het konijnenhok en ze kunnen overal zitten. De vlooien die eruit ontstaan belagen je konijn op hun beurt weer.

Om vlooien tegen te gaan, kun je het beste je konijn regelmatig met een vlooienkam kammen. Ontdek je een vlo? Dan kun je er wel vanuit gaan dat het hok vol eitjes en larven zit.

Haal altijd bij je dierenarts een speciale vlooienmidel voor konijnen. Vlooienmiddelen voor kat en hond kunnen giftige zijn voor je konijn. Vlooienmiddel wordt meestal niet preventief ingezet bij konijnen.

Parasieten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.