Papegaai kopen? Lees de tips!

Lees welk soort het beste bij u past en waar u op moet letten

Het lijkt zo leuk: een papegaai in huis. Vooral die persoonlijke begroeting als u thuiskomt. Alleen zijn papegaaien niet de makkelijkste dieren om te houden. Ze hebben naast een goede huisvesting en voeding ook veel aandacht (opvoeding) nodig, houden van afwisseling. Daar moet u wel rekening mee houden.

Welke papegaai past het beste bij u?
En zijn veel soorten kromsnaveligen (hieronder vallen papegaaien en parkieten). Ze hebben allemaal hun eigen eigenaardigheden en kenmerken. Belangrijk dus om u goed te verdiepen in de verschillende soorten voordat u er een aanschaft. Kijk goed welk dier bij u (en uw gezin past). Heeft u voldoende tijd om het dier aandacht te geven? En ben u zich er bewust van dat ze heel oud kunnen worden?!

Neem geen te jonge papegaai
Voor een papegaai is het belangrijk dat hij of zij door de ouders is grootgebracht en zelfstandig kan eten. Neem dus nooit een te jonge papegaai in huis. Liefst pas vanaf 8 à 12 weken oud.

Papegaai heeft veel aandacht nodig
Vraag u altijd af of u wel genoeg tijd heeft voor een papegaai. Van nature zijn het groepsdieren en ze hebben gezelschap nodig van u of een andere papegaai. Bent u van plan om maar één papegaai in huis te nemen, dan is het goed om 2 tot 3 keer per dag even een kwartiertje uit te trekken om te socializen met uw papegaai.

Kies een ruime huisvesting voor uw papegaai
Een papegaai heeft ruimte nodig. Als vuistregen voor de grootte van de kooi kunt u het beste uitgaan van anderhalf keer de spanwijdte van de vleugels. De kooi moet qua bodemoppervlakte minimaal 50 x 50 cm zijn en 60 cm hoog (voor één vogel). Kies een kooi met horizontale spijlen, zodat uw papegaai lekker kan klauteren.

Zorg ervoor dat de voerbakken van stevig materiaal zijn en goed vastzitten. Zo zijn ze papegaai-proof. Met zijn sterke snavel kan een papegaai anders snel wat kapot maken. De dikte van de zitstokken moet zo zijn dat deze voor 2/3 deel omvat kan worden door de tenen van de vogel.

Kies de juiste voeding voor uw papegaai
In het wild bestaan er wel 300 verschillende soorten papegaaien; ieder met een eigen dieet. Daarom is het ook moeilijk om precies te zeggen wat uw volgen nodig heeft. U kunt dit het beste overleggen met de fokker en de dierenarts. Lees meer over de juiste voeding voor uw papegaai

Papagaai kopen? Lees de tips!

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.