Overgewicht kat

Een gezond gewicht is ook belangrijk voor de kat

Net als voor mensen is ook voor katten een gezond gewicht belangrijk. Voor katers is dat gemiddeld 4-5kg, voor poezen 3-4kg. Er zijn natuurlijk rassen die veel groter en zwaarder zijn, maar de meeste katten in Nederland behoren toch tot de Europese korthaar, oftewel, de huis-tuin- en keukenkat.

Overgewicht ontstaat vaak heel geleidelijk. Het begint al na de castratie of sterilisatie. Jonge katten zijn vaak nog wel zo actief en speels dat ze genoeg energie verbruiken. Naarmate de kat ouder en/of zwaarder wordt neemt ook de activiteit af. Er ontstaat bij te zware katten een vicieuze cirkel: De kat wordt zwaarder, beweegt minder, wordt nog zwaarder, beweegt nog minder, etc.  Te zware katten krijgen eerder last van hun gewrichten en hun organen worden zwaar belast. Zij lopen meer risico op suikerziekte. Ook kunnen ze zichzelf niet meer goed verzorgen.

Het is niet zo gemakkelijk om dit patroon te doorbreken. Hier is vooral een gemotiveerde en consequente eigenaar voor nodig. Want een te zware kat moet op dieet. Minder eten, maar vooral, een goed vermageringsdieet. Dit bevat weinig calorieën, veel vezels, en extra vitamines en mineralen. Zodat de kat ook als hij minder brokjes krijgt, toch genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het een uitdaging om manieren te vinden om de kat meer te laten bewegen.

Bij uw dierenartspraktijk zijn de beste dieetvoedingen verkrijgbaar. Vaak krijgt u er gratis begeleiding door de assistente bij, zodat uw kat op een verantwoorde manier wat kilo’s kwijt raakt. Katten mogen namelijk ook niet te snel afvallen, zij lopen dan kans op leververvetting. Dit is een aandoening waar ze erg ziek van worden. Laat u dus adviseren, een goede begeleiding helpt om gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk zal uw kat, op een gezond gewicht, weer een stuk beter in zijn vel zitten en veel actiever zijn.

 

Overgewicht bij de kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.