skip to Main Content

Oormijt of oorontsteking?

Wat betekent het als uw hond met de oren klappert en vieze oren heeft?

Wat betekent het als uw hond veel met de oren klappert? Is het oormijt? En moet u hiermee naar de dierenarts gaan? 

Mijn hond klappert zo met z’n oren, en er zit donkere troep in de oren. Hij heeft vast oormijt. Dit wordt vaak gedacht. En het is ook zeker mogelijk, maar oormijt is met het blote oog niet te zien. Bovendien komt oormijt eigenlijk vooral voor bij de pups en kittens, veel minder bij volwassen honden. En gaat het maar om één oor, dan is de kans ook klein dat er oormijt aanwezig is.

Daarom is het toch verstandig om de dierenarts eerst eens in de oren te laten kijken. Met een speciale otoscoop kan de dierenarts diep in de gehoorgang kijken. Hij ziet alles uitvergroot, dus ook oormijten zijn te zien als ze in het oor zitten. Eventueel kan oorsmeer ook nog onder de microscoop bekeken worden voor extra zekerheid.

In de meeste gevallen is er sprake van oorontsteking, officieel genaamd ‘otitis externa’. De dierenarts zal controleren of het trommelvlies intact is. Dit is belangrijk om te weten, voordat u zalf in de oren gaat doen. Als het trommelvlies niet te zien is door alle viezigheid in het oor, kan de dierenarts het oor eerst uitspoelen en daarna goed bekijken. Eventueel wordt een monster oorsmeer afgenomen om op kweek te zetten. Er wordt onderzocht om welke bacterie of gist het gaat en ook voor welke antibiotica/medicatie deze gevoelig is. Zo kan de dierenarts heel gericht de oren van uw hond behandelen.

Honden met hangende oren zijn gevoeliger voor oorontsteking dan honden met staande oren. Dit komt doordat er bij hangende oren weinig lucht in de gehoorgang komt en het klimaat sneller broeierig wordt, wat optimaal is voor bacteriën en gisten.

Heeft uw hond regelmatig klachten of overtollig oorsmeer, dan kunt u ook 2-3 keer per week een oorreiniger gebruiken als onderhoud. Vraag uw dierenarts om goed advies hierin. Verder is het bij sommige rassen belangrijk regelmatig overtollig haar uit de gehoorgang te verwijderen.

 

Oormijt of oorontsteking hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan