Onzindelijke kat

Een veelvoorkomend probleem bij de kat

Onzindelijkheid is een veelvoorkomend probleem bij katten. Het kan veel verschillende oorzaken hebben. Of een combinatie van verschillende oorzaken:

Hoe herken je het? Vaak plast of sproeit de kat urine in huis, buiten de kattenbak. Natuurlijk is het allereerst is het van belang om zeker te weten dat er lichamelijk niets aan de hand is. Lijkt de kat verder gezond? Vang dan wat urine op en laat dit onderzoeken bij je dierenarts. Bij een lichamelijk probleem kunnen medicijnen en/of dieetvoeding snel verbetering geven.

Is je kat verder in orde maar toch onzindelijk? Dan wordt het wat lastiger om de juiste oorzaak te vinden. Wel zijn er een aantal tips die je sowieso kunt toepassen.

  • Zorg ervoor dat je kat(ten) gecastreerd/gesteriliseerd zijn.
  • Kijk eens goed naar de kattenbakken. Plaats minimaal één kattenbak per kat + één extra. Zet ze op rustige plaatsen in huis, op afstand van voer- en drinkbakjes. Gebruik een fijn, klontvormend grit en verschoon de kattenbakken dagelijks.
  • Zorg voor verstopplekken in huis, liefst hoge ligplaatsen, waar de kat zich terug kan trekken.
  • Maak ‘ongelukjes’ in huis niet schoon met sterk ruikende schoonmaakmiddelen of chloor. Gebruik liever biotex of soda, spoel eventueel na met alcohol, zodat er geen sterke geur achterblijft.
  • Plast je kat in de buurt van ramen of deuren, dan kan dit komen omdat er buiten katten rondlopen die bedreigend zijn. Sluit het kattenluik en beperk het zicht door de ramen door er folie op te plakken.
  • Dek plaatsen waar de kat geplast heeft (tijdelijk) af met bijvoorbeeld aluminiumfolie, of zet een kattenbak op die plaats. Verwijder zo mogelijk het voorwerp waar de kat op plast.
  • Heb je meerdere katten, kijk dan goed naar de onderlinge verhoudingen. Mogelijk delft één van de katten altijd het onderspit en gaat constant de andere uit de weg. Het is een goede optie om een gedragstherapeut in te schakelen om hier meer helderheid in te krijgen. In sommige gevallen is het beter een kat te herplaatsen voor meer rust in huis.
Onzindelijke kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.