skip to Main Content

Nierproblemen bij de oudere hond

Chronische nierinsufficiëntie is een veelvoorkomend probleem bij de oudere hond

Bij oudere honden kan de nierfunctie verslechteren. Vaak duidt dit op chronische nierinsufficiëntie. Een proces dat helaas niet terug te draaien is.

Symptomen zijn vaak pas goed merkbaar als er nog maar 25-30% gezond nierweefsel is. Het is een proces wat niet terug te draaien is: de nieren zullen nooit meer optimaal kunnen functioneren.

De klachten die u bij uw hond kunt opmerken zijn de volgende:

  • meer gaan plassen en meer gaan drinken
  • vermageren, verzwakken. De algehele conditie gaat achteruit
  • slechte eetlust, misselijkheid en braken
  • slechte adem

Als de nieren niet goed functioneren worden afvalstoffen niet goed uit het bloed gefilterd. Hierdoor vergiftigt de hond zichzelf. Tegelijk gaan veel nuttige eiwitten juist verloren via de urine. De nieren kunnen de urine niet meer voldoende concentreren, waardoor de hond teveel vocht verliest via de urine. De urine is vaak erg waterig en licht.

Een nierprobleem kan vastgesteld worden aan de hand van bloed- en urine onderzoek. Zoals gezegd kan dit probleem niet volledig verholpen worden. Wat we wel kunnen doen  is de nierfunctie zoveel mogelijk ondersteunen en de nieren zo min mogelijk belasten.

Als de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed erg hoog is, kan enkele dagen aan een infuus helpen om de nieren te spoelen en de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed te verlagen. Daarna is het belangrijk een speciaal nierdieet te gaan voeren aan de hond. Dit bevat minder zout en fosfor en een hoger gehalte aan vitamines en kalium. Daarnaast bevat het hoogwaardige eiwitten die extra goed verteerbaar zijn en zo min mogelijk afvalstoffen geven in het lichaam.

Een goed nierdieet is alleen bij uw dierenarts verkrijgbaar. Naast een speciaal dieet kan ook medicatie ingezet worden om de nieren verder te ondersteunen.


Nierproblemen bij de oudere hond
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,4

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,4!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan