Nierproblemen bij de oudere hond

Chronische nierinsufficiëntie is een veelvoorkomend probleem bij de oudere hond

Bij oudere honden kan de nierfunctie verslechteren. Vaak duidt dit op chronische nierinsufficiëntie. Een proces dat helaas niet terug te draaien is.

Symptomen zijn vaak pas goed merkbaar als er nog maar 25-30% gezond nierweefsel is. Het is een proces wat niet terug te draaien is: de nieren zullen nooit meer optimaal kunnen functioneren.

De klachten die je bij je hond kunt opmerken zijn de volgende:

  • meer gaan plassen en meer gaan drinken
  • vermageren, verzwakken. De algehele conditie gaat achteruit
  • slechte eetlust, misselijkheid en braken
  • slechte adem

Als de nieren niet goed functioneren worden afvalstoffen niet goed uit het bloed gefilterd. Hierdoor vergiftigt de hond zichzelf. Tegelijk gaan veel nuttige eiwitten juist verloren via de urine. De nieren kunnen de urine niet meer voldoende concentreren, waardoor de hond teveel vocht verliest via de urine. De urine is vaak erg waterig en licht.

Een nierprobleem kan vastgesteld worden aan de hand van bloed- en urine onderzoek. Zoals gezegd kan dit probleem niet volledig verholpen worden. Wat we wel kunnen doen  is de nierfunctie zoveel mogelijk ondersteunen en de nieren zo min mogelijk belasten.

Als de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed erg hoog is, kan enkele dagen aan een infuus helpen om de nieren te spoelen en de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed te verlagen. Daarna is het belangrijk een speciaal nierdieet te gaan voeren aan de hond. Dit bevat minder zout en fosfor en een hoger gehalte aan vitamines en kalium. Daarnaast bevat het hoogwaardige eiwitten die extra goed verteerbaar zijn en zo min mogelijk afvalstoffen geven in het lichaam.

Een goed nierdieet is alleen bij je dierenarts verkrijgbaar. Naast een speciaal dieet kan ook medicatie ingezet worden om de nieren verder te ondersteunen.


Nierproblemen bij de oudere hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,4

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,4!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.