Nagelsknippen bij de hond

Lees hoe u de nagels van uw hond goed kunt verzorgen

Wanneer zijn de nagels van uw hond te lang? En wanneer moeten ze geknipt worden en hoe? 

Normaal gesproken heeft een hond aan elke voorpoot 5 teentjes en nagels, aan elke achterpoot 4. Sommige rassen kunnen een extra teentje aan de achterpoten hebben, de zogeheten wolfsklauwtjes. Deze zitten wat hoger en aan de binnenkant.

Wanneer zijn nagels nu te lang en moeten ze geknipt worden? Als richtlijn kunt u gebruiken: als de hond staat mogen de nagels de grond net of net niet raken. Bij honden die veel rennen en buiten zijn zal dit niet of nauwelijks nodig zijn, die slijten zelf hun nagels wel af.

Nagels knippen kunt u het beste doen met een speciale honden nageltang. Met één hand houdt u het betreffende voetje en teentje stabiel en met de andere knipt u de nagel. Let op dat u niet in het leven knipt maar hier 2-3mm vanaf blijft. Het leven is bij lichte nagels goed te zien als roze door de nagel heen, bij zwarte nagels is het lastiger en een kwestie van voorzichtig uitproberen. Eventueel kan de dierenarts of assistente het voor u doen.

Naarmate een hond ouder wordt groeit, met de nagels, ook het leven onder de nagels verder door en is het niet altijd mogelijk om de nagels nog kort te knippen.

Duimnagels (binnenkant voorpoot) en eventuele wolfsklauwtjes raken de grond niet en zullen dus niet vanzelf afslijten. Deze nagels kunnen helemaal rond gaan groeien en dan groeien ze het zooltje in. Dit geeft uiteraard pijn en ontsteking, dus check deze nagels geregeld en knip ze zo nodig.


 

Nagels knippen van de hond?

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.