Nagels kat knippen

Lees hoe je kunt helpen

Katten verzorgen hun nagels veelal zelf. Alleen soms lukt dat niet meer zo goed. Lees hoe je kunt helpen.

Kattennagels bestaan uit verschillende lagen. De oudste, buitenste laag wordt steeds verwijderd waardoor de scherpe nagel eronder tevoorschijn komt. Door bijvoorbeeld te krabben aan een ruw oppervlak laat de buitenste laag los. Ook tijdens het wassen en poetsen bijt de kat het buitenste laagje van de nagel af.

Nagels knippen is dus in principe bij de meeste katten niet nodig. Hoogstens kun je de nagels even bijpunten als ze erg scherp zijn en overlast geven.

Sommige katten verzorgen zichzelf niet (meer) goed, bijvoorbeeld oude katten of te zware katten. Ze bewegen ook minder en hierdoor blijven de oude, buitenste laagjes op de nagels zitten. De nagels groeien gewoon door en ze groeien helemaal rond, waardoor de punt aan de onderkant in het voetzooltje uitkomt en ingroeit. Zover kun je het beter niet laten komen uiteraard. Bij deze katten moeten geregeld de nagels geknipt worden om problemen te voorkomen.

Gebruik voor het nagels knippen een speciale nageltang voor dieren. Houdt met één hand de poot vast, houdt het te knippen teentje tussen duim en wijsvinger. Door lichte druk uit te oefenen komt de nagel tevoorschijn. Vervolgens knip je de nagel af enkele millimeters voor het leven (het roze wat door de nagel heen schijnt). Elk voetje heeft 4 nagels en aan de voorpootjes zit nog een extra nagel aan de binnenkant, de duimnagel.

Nagels kat knippen

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.