Myxomatose

Een gevaarlijk konijnenvirus

Myxomatose is een konijnenvirus dat vooral overgebracht wordt door muggen. De insecten zuigen bloed van een ziek dier en prikken vervolgens een gezond dier. Het virus kan ook van konijn op konijn worden overgebracht.

Hoe kun je myxomatose herkennen?
De ziekte wordt vaak herkent doordat het konijn gezwollen oogleden krijgt, maar ook lippen, neus en anus zwellen regelmatig op. Ook krijgt het konijn bulten (bijvoorbeeld op de oren). Het konijn is lusteloos, eet slecht en heeft koorts. Vaak krijgt het verzwakte konijn nog bijkomende infecties (zoals longontsteking).

Door de zwelling van de oogleden en het pus in de ogen, kunnen de konijnen op een gegeven moment niets meer zien.

Kan mijn konijn behandeld worden na een besmetting?
De enige manier om je konijn te beschermen is om jaarlijks in te enten. Er zijn geen medicijnen die het virus tegengaan.

De dierenarts kan wel een behandeling geven om de symptomen tegen te gaan, zodat het konijn het virus eventueel zelf kan overwinnen. Dit kan door dwangvoeding toe te dienen, vochttoediening (onderhuids), pijnstilling, bestrijding van bijkomende infecties met antibiotica en een warme huisvesting (binnen). Deze behandeling kan wel 4 tot 6 weken lang duren. In de meeste gevallen betekent besmetting echter wel dat het konijn zal sterven.

Zorg ervoor dat je je besmette konijn uit de buurt houdt van andere konijnen.

Kan mijn binnenkonijn ook myxomatose krijgen?
Jazeker, ook binnenkonijnen kunnen besmet raken via insecten (muggen) of via andere (wilde) konijnen.

Hoe kun je myxomatose het beste bestrijden?
Je kunt het beste voorkomen dat je konijn ziek wordt door je konijn jaarlijks te laten vaccineren. Dit kan al vanaf de leeftijd van 5 weken. Je kunt je konijn het beste in het voorjaar laten vaccineren, dan is het in de zomermaanden het beste beschermd.

Ook kun je door middel van horren, gaas, insectenmiddel de insecten weren, dit kan besmetting echter niet helemaal voorkomen.

Myxomatose
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.