skip to Main Content

Myxomatose

Een gevaarlijk konijnenvirus

Myxomatose is een konijnenvirus dat vooral overgebracht wordt door muggen. De insecten zuigen bloed van een ziek dier en prikken vervolgens een gezond dier. Het virus kan ook van konijn op konijn worden overgebracht.

Hoe kunt u myxomatose herkennen?
De ziekte wordt vaak herkent doordat het konijn gezwollen oogleden krijgt, maar ook lippen, neus en anus zwellen regelmatig op. Ook krijgt het konijn bulten (bijvoorbeeld op de oren). Het konijn is lusteloos, eet slecht en heeft koorts. Vaak krijgt het verzwakte konijn nog bijkomende infecties (zoals longontsteking).

Door de zwelling van de oogleden en het pus in de ogen, kunnen de konijnen op een gegeven moment niets meer zien.

Kan mijn konijn behandeld worden na een besmetting?
De enige manier om uw konijn te beschermen is om jaarlijks in te enten. Er zijn geen medicijnen die het virus tegengaan.

De dierenarts kan wel een behandeling geven om de symptomen tegen te gaan, zodat het konijn het virus eventueel zelf kan overwinnen. Dit kan door dwangvoeding toe te dienen, vochttoediening (onderhuids), pijnstilling, bestrijding van bijkomende infecties met antibiotica en een warme huisvesting (binnen). Deze behandeling kan wel 4 tot 6 weken lang duren. In de meeste gevallen betekent besmetting echter wel dat het konijn zal sterven.

Zorg ervoor dat u uw besmette konijn uit de buurt houdt van andere konijnen.

Kan mijn binnenkonijn ook myxomatose krijgen?
Jazeker, ook binnenkonijnen kunnen besmet raken via insecten (muggen) of via andere (wilde) konijnen.

Hoe kunt u myxomatose het beste bestrijden?
U kunt het beste voorkomen dat uw konijn ziek wordt door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren. Dit kan al vanaf de leeftijd van 5 weken. U kunt uw konijn het beste in het voorjaar laten vaccineren, dan is het in de zomermaanden het beste beschermd.

Ook kunt u door middel van horren, gaas, insectenmiddel de insecten weren, dit kan besmetting echter niet helemaal voorkomen.

Myxomatose
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan