Mag mijn hond grommen?

Waarom gromt een hond en hoe kunt u het beste reageren?

Grommen hoort bij de lichaamstaal van de hond. Waarom doet uw hond het en hoe kunt u er het beste op reageren? 

Grommen en de tanden laten zien is onderdeel van de lichaamstaal van de hond. Het is bedoeld als dreiggedrag, dus de hond wil zeggen: ‘hou op!’ of ‘ga weg’. De hond kan dit bijvoorbeeld doen als hij zich in een hoek gedreven voelt, als iemand hem pijn doet of als hij iets eng vindt.

Doel van dit gedrag is het gedrag van de ander te beïnvloeden en zo de situatie te veranderen. De hond probeert zo om een echt conflict te voorkomen. De hond zal normaal gesproken liever een ruzie vermijden.

Reageert de tegenpartij echter niet of onvoldoende op deze waarschuwing dan zal het dreiggedrag steeds sterker worden en uiteindelijk kan de hond gaan bijten. Als uw hond dreiggedrag vertoont,  reageer hier dan op door bijvoorbeeld stil te staan, een stap terug te doen, hem niet aan te kijken of uw lichaam iets weg te draaien. Dit zijn kalmeringssignalen waardoor de situatie minder bedreigend wordt voor de hond. Keer de hond niet uw rug toe, maar hou hem wel in de gaten.

Bestraf of negeer het dreiggedrag niet, anders kan het gebeuren dat de hond de volgende keer deze waarschuwing overslaat en gelijk gaat bijten. Hij heeft dan geleerd dat dreiggedrag geen zin heeft of dat het negatieve gevolgen (straf) heeft. Aan de andere kant: kalmeer of troost uw hond niet, dan beloont u juist dit gedrag.

Wel is het van belang erachter  te komen wat het gedrag veroorzaakt heeft of welk doel de hond probeert te bereiken. Zorg dat zo’n bedreigende situatie niet meer ontstaat en train met de hond in situaties waar hij wel aan moet wennen. Het beste kunt u dit onder begeleiding van een gedragstherapeut aanpakken.

Mag mijn hond grommen?

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.