skip to Main Content

Maag- en darmproblemen bij de hond

Wat zijn de oorzaken en wanneer kunt u het beste de dierenarts inschakelen?

Braken en diarree zijn veel voorkomende problemen waar iedere hond wel eens last van heeft. Maar wat de onderliggende oorzaak is, is vaak lastig te achterhalen. Wat zijn de oorzaken en wanneer kunt u het beste de dierenarts raadplegen?

De mogelijke oorzaken zijn divers, er kan sprake zijn van parasieten zoals wormen of giardia (parasiet), maar er kan ook een voedingsallergie achter zitten. De hond kan iets verkeerds gegeten hebben of kan een virus opgelopen hebben, maar er kan ook een chronische aandoening spelen die deze klachten veroorzaakt.

Wanneer is het verstandig om naar de dierenarts te gaan? Dit is per hond verschillend. Wel is het zo dat  jonge en oude honden minder weerstand hebben en er sneller ziek en sloom van worden. Ze verliezen teveel vocht en voedingsstoffen door het braken en de dunne ontlasting en drogen sneller uit. Wacht dus met een jonge of oude hond niet te lang. Zeker bij braken en diarree tegelijkertijd of als de hond een zieke indruk maakt, kunt u beter meteen een afspraak maken.

Omdat de oorzaak vaak niet meteen te achterhalen is, zullen veelal de symptomen in eerste instantie bestreden worden. Met antibraakmiddelen en tabletten tegen diarree en een licht verteerbaar dieet om het maag-darmkanaal zo min mogelijk  te belasten. De klachten moeten dan snel over zijn.

Soms gaat de klachten niet over of komen de klachten snel terug. Is er toch het vermoeden dat er iets ernstigs achter zit, dan kan de dierenarts meer informatie halen uit bijvoorbeeld een bloedonderzoek, ontlastingonderzoek, een echo of een röntgenfoto. Aan de hand van de uitslagen kan een doelgerichte behandeling gestart worden.


 

Maag- en darmproblemen bij de hond
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan