skip to Main Content

Konijnenvirus VHS

Pas op voor dit dodelijke konijnenvirus!

VHS is, naast Myxomatose, een zeer besmettelijk konijnenvirus. De afkorting VHS staat voor Viraal Hermorrargisch Syndroom en wordt (in het Engels) ook wel RHD genoemd. De ziekte bestaat al jaren en heeft voor veel konijnensterfte gezorgd.

Hoe verspreidt het virus zich?
VHS verspreidt zich door direct contact tussen konijnen. Dit kan bijvoorbeeld via uitwerpselen, urine, water, voedsel, het hok of stekende insecten zoals muggen.

Is VHS ook besmettelijk voor mensen en andere dieren?
Nee, het virus is alleen besmettelijk voor konijnen.

Is er een inenting tegen VHS? 
Ja, net als voor myxomatose is er een entstof beschikbaar tegen het virus. Let goed op want sinds 2015 zijn er in Nederland 2 varianten van VHS. Laat uw konijn daarom enten tegen VHS 1 en VHS 2. De VHS 1 vaccinatie wordt vaak in combinatie met de vaccinatie tegen Myxomatose gegeven. De vaccinaties zorgen vaak voor 1 jaar bescherming tegen het virus. Vaccineren tegen dit virus is heel belangrijk want besmetting met de ziekte heeft bijna altijd de dood als gevolg.

Aan welke symptomen kunt u VHS herkennen?
Er zijn 3 varianten van een besmetting met VHS waarbij verschillende symptomen naar voren komen:

  • De zeer snelle variant; het konijn overlijd plotseling. Laat de dierenarts in dit geval onderzoeken wat de doodsoorzaak is om besmetting met andere konijnen te voorkomen.
  • De snelle variant; bij deze variant stopt het konijn met eten, gaat knarsetanden van de hevige pijn, heeft koorts en krijgt het benauwd. Daarnaast kan er ook bloed uit het neusje komen. Het konijn komt vaak snel daarna te overlijden.
  • De milde variant; het konijn hersteld vanzelf en wordt immuun voor de ziekte. Deze variant komt helaas vrijwel nooit voor.

Hoe kunt u voorkomen dat uw konijn VHS krijgt?

  • De belangrijkste tip om te voorkomen dat uw konijn besmet raakt is om jaarlijks, bij voorkeur in het voorjaar, in te laten enten.
  • Is uw konijn besmet met het virus? Zorg er dan voor dat alles wat met het konijn in aanraking komt ontsmet wordt. Ze eventuele andere konijnen apart.
  • Probeer contact met wilde konijnen te voorkomen. Zet uw konijn niet in de ren op een grasveld wanneer u weet dat daar wilde konijnen hebben gelopen. Door besmette urine kan uw konijn besmet raken. Voer geen groenvoer van buiten wanneer u niet zeker weet of dit met besmette konijnen in aanraking is geweest. Zorg er ook voor dat het hok van uw konijn schoon is waardoor het minder insecten aantrekt.
Konijn VHS
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan