Konijnenvirus VHS

Pas op voor dit dodelijke konijnenvirus!

VHS is, naast Myxomatose, een zeer besmettelijk konijnenvirus. De afkorting VHS staat voor Viraal Hermorrargisch Syndroom en wordt (in het Engels) ook wel RHD genoemd. De ziekte bestaat al jaren en heeft voor veel konijnensterfte gezorgd.

Hoe verspreidt het virus zich?
VHS verspreidt zich door direct contact tussen konijnen. Dit kan bijvoorbeeld via uitwerpselen, urine, water, voedsel, het hok of stekende insecten zoals muggen.

Is VHS ook besmettelijk voor mensen en andere dieren?
Nee, het virus is alleen besmettelijk voor konijnen.

Is er een inenting tegen VHS? 
Ja, net als voor myxomatose is er een entstof beschikbaar tegen het virus. Let goed op want sinds 2015 zijn er in Nederland 2 varianten van VHS. Laat uw konijn daarom enten tegen VHS 1 en VHS 2. De VHS 1 vaccinatie wordt vaak in combinatie met de vaccinatie tegen Myxomatose gegeven. De vaccinaties zorgen vaak voor 1 jaar bescherming tegen het virus. Vaccineren tegen dit virus is heel belangrijk want besmetting met de ziekte heeft bijna altijd de dood als gevolg.

Aan welke symptomen kunt u VHS herkennen?
Er zijn 3 varianten van een besmetting met VHS waarbij verschillende symptomen naar voren komen:

  • De zeer snelle variant; het konijn overlijd plotseling. Laat de dierenarts in dit geval onderzoeken wat de doodsoorzaak is om besmetting met andere konijnen te voorkomen.
  • De snelle variant; bij deze variant stopt het konijn met eten, gaat knarsetanden van de hevige pijn, heeft koorts en krijgt het benauwd. Daarnaast kan er ook bloed uit het neusje komen. Het konijn komt vaak snel daarna te overlijden.
  • De milde variant; het konijn hersteld vanzelf en wordt immuun voor de ziekte. Deze variant komt helaas vrijwel nooit voor.

Hoe kunt u voorkomen dat uw konijn VHS krijgt?

  • De belangrijkste tip om te voorkomen dat uw konijn besmet raakt is om jaarlijks, bij voorkeur in het voorjaar, in te laten enten.
  • Is uw konijn besmet met het virus? Zorg er dan voor dat alles wat met het konijn in aanraking komt ontsmet wordt. Ze eventuele andere konijnen apart.
  • Probeer contact met wilde konijnen te voorkomen. Zet uw konijn niet in de ren op een grasveld wanneer u weet dat daar wilde konijnen hebben gelopen. Door besmette urine kan uw konijn besmet raken. Voer geen groenvoer van buiten wanneer u niet zeker weet of dit met besmette konijnen in aanraking is geweest. Zorg er ook voor dat het hok van uw konijn schoon is waardoor het minder insecten aantrekt.
Konijn VHS
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.