Kitten – de eerste keer naar buiten

Waar moet u op letten als uw kitten voor het eerst naar buiten gaat?

Wacht met de eerste trip naar buiten totdat uw kitten 6 maanden is. Ze zijn dan gevaccineerd en lopen minder kans op ziektes. Vaak laten eigenaren hun kitten ook castreren of steriliseren voordat ze naar buiten mogen.

Laat uw kat altijd langzaam wennen aan het buiten zijn. Neem de kitten bijvoorbeeld eerst in uw armen mee voor een kennismaking.

Nadelen buiten zijn

Een kitten loopt buiten meer gevaar dan binnen. Alhoewel er binnen ook genoeg gevaren zijn voor de kitten: staart tussen de deur, vazen en bloempotten die omvallen. Een buitenkat loopt weer meer gevaar op ziektes. Vaccinatie is dus zeker geen overbodige luxe! Ook komt de buitenkat in aanraking met vlooien, wormen, teken, etc. Het is belangrijk dat u zich strikt houdt aan de richtlijnen omtrent ontvlooien, ontwormen, tekenbestrijding.

Ook kan een kitten verdwalen. Een halsbandje zorgt voor herkenning, maar het is verstandig om uw kat in ieder geval te laten chippen.

Tips voor de buitenkat

  • Een tip is om uw kitten ’s nachts binnen te houden. Vaak is dit hét moment voor vechtpartijen en ongelukken.
  • Ook gaan niet-gecastreerde katers vaak op zoek naar krolse poezen. Hierdoor is de kans op vechtpartijen, verdwalen en opsluiting in een vreemd huis of schuur groot.
  • Laat uw kitten er aan wennen om tegen etenstijd weer naar binnen te komen. Wat goed werkt is rammelen met het etensbakje en de naam van uw kitten te noemen. Vul de bak zodra uw kitten binnenkomt. Deze zal binnenkomen als iets fijns ervaren, omdat er een beloning wacht!
  • Laat een kattenluik installeren. En misschien is het verstandig om in een magnetisch kattenluik of een kattenluik die reageert op de chip te investeren als er meerdere katten in de buurt wonen. Het luikje gaat dan alleen open als uw kat binnenkomt (kokertje aan halsband of de chip).
  • Zorg voor een neon halsbandje, zodat de kat ook zichtbaar is in het donker.
  • Heeft u een vijver in de buurt van uw tuin? Zorg dan voor aflopende randen. Voor vijver en zwembad geldt: zorg voor een katveilige bedekking. Zo voorkomt u ongelukken.
  • houdt vuilnisbakken veilig gesloten en plaats geen losse afvalzakken met afval rondom de vuilnisbak. Katten kunnen gemakkelijk zakken openkrabben en van alles te pakken krijgen.
Kitten - de eerste keer naar buiten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.