Kind & kat

Maak je kind spelenderwijs vertrouwd met je kat

Een kat kan een verrijking zijn voor opgroeiende kinderen. Maak je kind spelenderwijs vertrouwd met je kat.

Een kat in huis kan een verrijking zijn voor opgroeiende kinderen. Ze worden zo al jong vertrouwd met dieren. Laat katten en (jonge) kinderen echter niet alleen samen. Met een baby in huis is het vrij vanzelfsprekend dat de kat daar niet alleen bij is. Maar begint de baby te kruipen en wordt het een peuter dan wordt het lastiger om er altijd toezicht op te hebben.

Katten zullen niet gauw zomaar iets doen, zoals krabben of bijten. Kleine kinderen weten echter niet van nature hoe een kat in elkaar zit. Door hun nieuwsgierigheid kan de kat in het nauw raken of het gedrag van het kind zat worden. Een haal met de nagels is dan het gevolg. Bij een kruipend kindje komt die uithaal dan het eerst in het gezicht terecht. Genoeg reden om altijd een oogje in het zeil te houden.

Je kat kun je op dit gebied moeilijk ‘opvoeden’. Je kind kun je echter wel spelenderwijs vertrouwd maken met de kat. Laat je kind zien hoe het de kat kan aaien. Dat het niet achter de kat aan moet rennen, voorzichtig en rustig moet zijn. Niet aan de staart mag trekken. Niet moet storen als de kat aan het eten of slapen is. Wat spinnen betekent en wat blazen betekent. Kortom, respectvol en veilig met katten omgaan.

Naarmate het kind wat ouder wordt kan het ook steeds meer meehelpen in de verzorging van de kat. Een kind zelfstandig de verantwoordelijkheid geven voor verzorging van de kat kan vanaf zo’n 12 jaar oud. En uiteraard blijf je zelf als ouder altijd de eindverantwoordelijke voor het dier.

Voor kinderen is het leuk en leerzaam om op te groeien met een huisdier. Daarnaast is uit studies ook naar voren gekomen dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen ontwikkelen en weerbaarder zijn.

 

Kind & kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.