Kies de juiste voeding voor je papegaai

Goede voeding voor je papegaai is essentieel

Natuurlijk is het gezellig als je papegaai er ’s avond bij komt zitten en een nootje of chips meepikt. Alleen is dit zeer slecht voor je papegaai. Hij kan er vreselijk ziek van worden. Een papegaai heeft juist hele uitgebalanceerde voeding nodig.

Goede voeding is essentieel

We weten allemaal dat papegaaien heel oud kunnen worden, wel zo’n 60 tot 80 jaar….alleen wel met de juiste verzorging  en voeding!

Wat precies de juiste voeding voor je papegaai is, is moeilijk te zeggen. Er bestaan wel 300 verschillende soorten in het wild met ieder hun eigen dieet. Op websites als die van de LICG vind je een lijst met natuurlijke voeding per soort. Vraag ook je fokker of dierenarts om advies.

Veel zaadmengsels worden verkocht als papegaaienvoer. Vaak gaat het om zaadmengsels die te weinig vitaminen, calcium en essentiële aminozuren bevatten. Ook zijn ze meestal te vet. De papegaai heeft snel door welke nootjes het lekkers smaken, pikt die eruit en laat de rest liggen. Zo zijn er diverse voeders met witte nootjes of met zonnebloempitten. Daar is een papagaai dol op. Alleen zijn het echte dikmakers. En aangezien onze huis-papegaaien niet zo ver vliegen als hun soortgenoten in het wild, hebben zij al deze extra calorieën niet nodig! Ook bestaan er aanvullende vitamines. Kijk daar ook mee uit; een papegaai heeft heel snel een tekort of krijgt juist teveel binnen.

Je kunt het beste kiezen voor een compleet voer in de vorm van korrels of pellets. Deze bevatten precies de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, vitamines en aminozuren.

Onontbeerlijk voor je papegaai: maagkiezels

Maagkiezels zijn kleine scherpe stukjes kiezel die onontbeerlijk zijn voor de papegaai. Krijgt hij geen maagkiezels, dan wordt het eten niet verteerd en krijgt hij geen vitaminen.

Dit komt door de bijzondere spijsvertering: een papegaai heeft 2 magen, de kliermaag en de spiermaag. Eerst komt het eten in de kliermaag. Daar zorgen de maagsappen ervoor dat het eten zacht wordt. Omdat een groot gedeelte van het eten uit harde deeltjes (zaden) bestaat, moet het fijngemalen worden, dit gebeurd door de spiermaag. Het fijnmalen wordt door kleine steentjes gedaan, de maagkiezel. De steentjes komen weer met de ontlasting naar buiten als ze versleten en niet meer scherp zijn.

Ook zijn bepaalde voedingsmiddelen die voor onszelf heel gewoon zijn, giftig voor de papegaai.

 

Kies de juiste voeding voor uw papegaai
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.