Keutels eten

Hoort dat wel?

Bah! Je konijn eet zijn keutels op! Dat hoort toch niet? Keutels eten voor een konijn is normaal, zelfs belangrijk. Het gaat dan alleen wel om de blindedarmkeutels.

Normale keutels van konijnen zijn stevige, droge, ronde zwarte of bruine bolletjes. Deze keutels eet je konijn meestal niet op. Alhoewel ze dat af en toe wel eens doen. Wel eten konijnen hun blindedarmkeutels op. En dat is maar goed ook: ze zitten boordevol voedingsstoffen.

Blindedarmkeutels
Deze blindedarmkeutels zien er anders uit dan de normale ontlasting. Ze zitten aan elkaar geplakt met slijm en het geheel lijkt op een trosje (zwarte) druiven. Konijnen eten deze keutels rechtstreeks uit hun anus.

Deze tros wordt gemaakt in de blindedarm. De blindedarm bevat natuurlijke bacterie- en schimmelkolonies die essentiële voedingsstoffen produceren en het konijn mogelijk zelfs tegen schadelijke ziektekiemen beschermen. De bacteriën zorgen ervoor dat deze keutels sterk ruiken.

Moet een konijn de blindedarmkeutels eten?
Ja, een konijn heeft de essentiële voedingsstoffen nodig die in de blindedarmkeutels zitten. Konijnen die ze niet eten kunnen doodgaan. De darmen van een konijn werken niet zoals die van de mens, of hond en kat. Niet alle voedingsstoffen worden opgenomen in de eerste “eet-ronde”. De vitamines zitten in de blindedarmkeutels en worden de tweede ronde opgenomen door het lijf.

Hoe kun je zien of je konijn ze opeet?
Normaal gezien zal je niets merken van deze – in onze ogen – onsmakelijkheden van je konijn. Zie je ze wel liggen in het hok? Dan betekent dit dat er een reden is waarom je konijn ze niet opeet. Is je konijn misschien te dik en kan hij niet meer bij zijn anus? Of geef je teveel voeding, waardoor hij geen trek meer heeft? Omdat het belangrijk is dat de blindedarmkeutels opgegeten worden, kun je het beste advies aan de dierenarts vragen over voeding en overgewicht. Daarnaast is het risico van het niet opeten van de blindedarmkeutels dat deze blijven plakken aan de haren. Daar kunnen weer vliegen op af komen en die leggen eitjes. Lees daar meer over onder het kopje Myasis.

Blindedarmkeutels
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.