skip to Main Content

Kattenogen

Hoe werken kattenogen nou precies?

Kan een kat nou echt in het donker zien? En hoe kan het dat kattenogen oplichten in het donker?

Katten zijn nachtdieren, die graag op jacht gaan als het donker wordt. Net als bij andere nachtdieren zijn ook kattenogen erop aangepast om goed in het donker te kunnen zien. Maar hoe werken kattenogen nou precies?

In een oog zitten twee soorten cellen die licht opvangen: staafjes en kegeltjes. Staafjes zijn gevoelig voor zwak licht en verwerken alleen zwart en wit. Kegeltjes zijn gevoelig voor kleuren.

Katten zien 5 keer helderder dan mensen. Hun ogen zijn veel gevoeliger voor zwak licht. Daarentegen zien ze minder goed kleuren. Kattenogen bevatten ongeveer 20 staafjes op 1 kegeltje. Ter vergelijking: een mensenoog bevat zo’n 4 staafjes op 1 kegeltje.

Een beetje licht is voor een kat al voldoende om wat te zien en zijn weg te vinden. Is het echter volslagen duister, dan ziet ook een kat helemaal niets.

Nog een reden waarom een kat beter in het donker kan zien, is dat kattenogen extra groot zijn en dus meer licht kunnen opvangen. Omdat kattenogen zo zijn aangepast op zien in het donker, moeten ze overdag juist tegen het licht beschermd worden. Bij helder daglicht zal de pupil zich daarom verkleinen tot een smal spleetje.

In het netvlies in de ogen van de kat zit een laag cellen die licht kan reflecteren.  Als daar in het donker bijvoorbeeld licht van een fiets- of autolamp op valt, dan lijken kattenogen lichtgevend te zijn. Maar het komt dus door reflectie van een andere lichtbron.

 

Kattenogen
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan