skip to Main Content

Kat met overgewicht

Heeft uw kat een gezond gewicht?

Naar schatting is zeker 35% van onze huiskatten is te zwaar. Weet wat een normaal gewicht is voor uw kat en voorkom gezondheidsrisico’s.

Naar schatting is zeker 35% van onze huiskatten is te zwaar. Het begint vaak geleidelijk na de castratie of sterilisatie. De stofwisseling verandert hierdoor en katten krijgen dan al gauw teveel brokjes, meer dan ze nodig hebben. Binnenkatten krijgen vaak minder beweging. Ook verveling of stress kan ervoor zorgen dat een kat meer eet dan goed voor hem is.

Een normaal gewicht voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken’ kat is zo’n 4 kilo. Katers mogelijk iets meer, poezen iets minder. Ook de meeste raskatten zijn van deze grootte, denk aan de Pers, de Blauwe Rus, de Britse korthaar. Grote kattenrassen zoals de Noorse boskat kunnen wel tot 8 kilo wegen zonder te zwaar te zijn.

Overgewicht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Elke extra kilo geeft meer belasting op de spieren en gewrichten, maar ook op de organen. Te zware katten hebben een groter risico op suikerziekte, blaasgruis en hartproblemen. De levenskwaliteit en de levensverwachting nemen hierdoor af.

Twijfelt u of uw kat te zwaar is? Laat hem dan eens wegen en beoordelen bij uw dierenarts. De assistente kan u een goed advies geven. Veel praktijken geven ook begeleiding als uw kat moet afvallen. Maak hier gebruik van voor het juiste voedings- en bewegingsadvies. Bij katten is het namelijk  van belang dat ze ook niet te snel afvallen, want dan is er risico op leververvetting. Het afvallen moet dus met beleid gebeuren, een te zware kat mag zo’n 1,5-2% per week afvallen.

Kat met overgewicht
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Mijn Siamese kater Fabian was een jaar oud toen hij een ongeluk kreeg waarbij hij zijn pootje op drie plaatsen brak. De operatie en nacontroles zijn voor 80% vergoed door Petplan zonder navraag achteraf bij mij. Alle lof voor Petplan. Ben blij met deze verzekeraar. Kosten van de operatie en nacontroles waren zo'n 1600 euro, waarvan een klein deel voor mijn rekening.

Petplan Kat

Goede verzekering prima ervaring. Declaratie loopt prima binnen paar dagen een duidelijk overzicht van de vergoeding en geld wordt op de rekening gestort. Echt een aanrader deze verzekering.

Petplan Hond
Ieder-huisdier-verdient-Petplan