Kat en kind

Begeleid je kind in het omgaan met katten

Kinderen zijn meestal dol op katten en dit is vaak de reden om een kitten aan te schaffen. Het is niet alleen leuk om te zien hoe kinderen en kittens met elkaar omgaan, ze leren er ook beide heel veel van. Kinderen tot 10 jaar kunnen echter niet zelfstandig verantwoordelijkheid dragen voor de kitten.

Een goede begeleiding van de ouder(s) is belangrijk. Zowel kinderen als kittens hebben duidelijke grenzen nodig, en zelf zullen ze deze grenzen niet altijd in acht nemen. Ook zien ze niet altijd zelf de consequenties van hun gedrag.

Spelletjes die heel onschuldig beginnen kunnen uit de hand lopen doordat één van beiden de ander pijn doet. Ook zal de kitten sneller volwassen zijn dan het kind en tijdens het spelen een stuk feller worden. Wat logisch is, want katten zijn van nature jagers.

Hierbij een paar tips om kat en kind goed met elkaar om te laten gaan, zodat ze op een veilige manier toch de beste vriendjes kunnen zijn:

– Leer je kind om de kitten niet met zijn/haar handen en voeten te laten spelen. De schattige nageltjes groeien uit tot respectabele klauwen. Gebruik alleen speeltjes. Bijvoorbeeld balletjes gooien en met een hengeltje spelen zijn voor een kitten net zo leuk. Gebruik handen en voeten nooit als uitdaging om te spelen.

– Leer je kind om niet achter de kitten aan te rennen en hem met rust te laten als hij eet, slaapt of op de kattenbak zit. Je kunt dit ook deels oplossen door eet- en slaapplekjes op een hoger niveau te maken.

– Leer je jonge kind om niet zomaar de kitten op te tillen, maar doe het samen met je kind. Ook vachtverzorging, voeren etc. kun je zolang nodig is samen met je kind doen. Zo leert je kind spelenderwijs op een goede manier met een kat om te gaan.

Kat en kind
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.