Juiste voeding voor kattengebit

Heeft voeding invloed op het gebit van je kat?

Het gebit van een kat is het gebit van een carnivoor, een vleeseter dus. Welke voeding is het meest geschikt?

Misschien heb je wel eens het gebit van een leeuw of tijger gezien in de dierentuin. Het gebit van je kat is in grote lijnen hetzelfde is kleiner formaat.

De kat heeft grote sterke hoektanden. Deze zijn het belangrijkst voor de kat, hiermee pakt hij zijn prooi. De voortandjes zijn maar heel klein, nauwelijks zichtbaar soms. De kat heeft zogenaamde knipkiezen, de boven- en onderkiezen passen zo op elkaar dat ze het voedsel als het ware doorknippen.

Bij sommige rassen is de vorm van de kop afwijkend, bijvoorbeeld de pers met zijn korte neus. Ook de stand van het gebit kan hierdoor afwijkend zijn en minder goed op elkaar aansluiten.

Onze huiskat hoeft in deze tijd niet zo nodig meer achter prooien aan te rennen omdat er genoeg kant-en-klaar in een bakje staat. Het gebit wordt zo minder efficiënt gebruikt en er zal eerder tandplak en tandsteen ontstaan.

Geef liever harde brokjes dan zachte vleesvoeding aan je kat. Zachte voeding zal meer aanslag geven op het gebit. Is je kat een echte schrokop die nauwelijks kauwt op z’n brokjes, probeer dan eens speciale gebitsbrokken. Deze zijn groter en bevatten ook extra stoffen die bijdragen aan een gezond gebit.

Kattengebit

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.