Introductie nieuwe kat

Een kat erbij en goed idee? Lees de introductietips. 

Een kat erbij in huis, is dat een goed idee? Dat is niet zo gemakkelijk te voorspellen. Niet elke kat is sociaal en vooral katten die altijd al alleen geweest zijn, kun je misschien beter alleen houden. Een goede introductie kan wel een groot verschil maken. Katten moeten de gelegenheid krijgen rustig aan elkaar te wennen en ook genoeg ‘eigen’ ruimte hebben.

Als je een nieuwe kat in huis haalt, dan zal de introductie van een jong katje het makkelijkst gaan. Deze komt net uit het nest en zit nog in de fase dat nieuwe dingen goed aan te leren zijn. Introductie van een volwassen kat kan ook, maar zal waarschijnlijk veel meer tijd in beslag nemen. In alle gevallen is de kans aanwezig dat het uiteindelijk niet ‘klikt’ en dat de katten gelukkiger zijn zonder elkaar.

Een nieuwe kat kun je het beste eerst een eigen kamertje geven met een eigen kattenbak, voer en water. Laat hem daar rustig een paar dagen wennen. Vervolgens laat je de nieuwe huisgenoot rustig de rest van het huis verkennen, zonder de andere kat(ten) erbij. Strijk met een doekje langs de wangen van de ene kat in huis en leg dit doekje bij de andere kat neer. Hierdoor kunnen de katten aan elkaars geur wennen.

Geef de nieuwe kat in z’n eigen kamertje wat lekkers, de andere kat(ten) in de ruimte ernaast, op ruime afstand. Zet de deur op een kiertje. De katten kunnen elkaar zien eventueel kennismaken als ze dat zelf willen. Hou de momenten dat de katten elkaar zien eerst kort, bouw dit rustig op. Forceer niets, zorg altijd dat de katten een vluchtroute hebben en niet in het nauw gedreven kunnen worden. Hou speeltjes en snoepjes bij de hand om de katten af te kunnen leiden. En nogmaals, neem de tijd, bij volwassen katten zou het zo een paar weken of langer kunnen duren.

 

Introductie nieuwe kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.