Huisvesting

Geef je konijn de ruimte!

Zet je je konijn buiten of binnen? Het maakt niet uit. Zolang je er maar voor zorgt dat je konijn de ruimte heeft, droog en niet op de tocht staat en een vriendje heeft.

Eigen plekje
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Belangrijk is wel dat je de plek niet teveel verandert en je konijn niet blootstelt aan temperatuurschommelingen. Zet een binnenkonijn dus niet ineens zomaar in de kou, en een buitenkonijn vanuit de vrieskou niet binnen.

Geef je konijn ook zoveel mogelijk ruimte. Het minimum is toch wel als hij drie sprongen kan maken maar voor een konijn geldt, hoe meer ruimte hoe beter. Ook is het belangrijk dat je buitenkonijn een ruimte in het hok heeft waarin hij kan schuilen als het regent en lekker warm kan slapen.

Zorg er altijd voor dat het hok altijd schoon is. Leg oude kranten op de bodem met daaroverheen veel bodembedekking zoals vers stro. Aangezien konijnen zindelijke dieren zijn, zal je konijn zijn eigen toilet-hoekje uitkiezen. In dit hoekje kun je eventueel nog wat extra absorberend strooisel leggen of een speciale “kattenbak” voor konijnen. Maak het hok meerdere keren per week schoon.

Hapje en drankje
Geef je konijn iedere dag vers en ruim voldoende water, eten en lekker veel hooi om op te knagen. Gebruik het liefst roestvrijstalen voer- en drinkbakjes. Deze kun je goed reinigen. Pas op met de bekende drinkflesjes: deze zijn moeilijk schoon te houden en ook kunnen ze ongemerkt gaan verstoppen, waardoor je konijn niet meer kan drinken (met alle gevolgen van dien).

Lekker rennen
Konijnen hebben veel beweging nodig. Zeker een paar uur per dag. Zorg er dus voor dat je konijn de ruimte krijgt om door je huis te lopen of in de tuin in een konijnenren zich uit te leven.

Je hoeft niet bang te zijn dat je konijn je huis onder gaat plassen; konijnen zijn zindelijk en erg gehecht aan het toilet-hoekje in hun kooi.

Pas wel op voor de eventuele gevaren: binnenshuis kan je konijn aan de kabels gaan knagen of in aanraking komen met schoonmaakmiddel of giftige planten. Wist je dat de meeste (kamer)planten giftig zijn voor een konijn? Buitenshuis kan je konijn gaan knabbelen aan giftige planten, bloemen en groenten.

Konijn lekker binnen in de winter?
Nee, hoor! Een konijn kan prima tegen koudere temperaturen. Mits het hok maar niet op een natte of tochtige plek staat. Ook is het zo dat je konijn dat buiten overwintert beetje bij beetje moet wennen aan de dalende temperatuur en zijn wintervacht de tijd krijgt om lekker warm en wollig te worden. Het is trouwens verstandig om hele jonge konijnen nog niet naar buiten te doen.

Konijn buiten in de zomer
Konijnen vinden het heerlijk buiten, ook in de zomer, als je het hok maar niet direct in de zon zet. Zorg voor een schaduwrijke plek zonder tocht. Let er bij heel warm weer op dat je het hok goed schoon en vliegvrij houdt en je konijn een schone vacht heeft. Vliegen (de groene vleesvlieg) leggen namelijk graag eitjes in een vieze vacht of in wondjes. Deze larven groeien uit tot krioelende maden die de vacht en de huid en de spieren aanvreten en open wonden veroorzaken (Myasis). Zie je maden in de vacht? Bel onmiddellijk de dierenarts. Myasis is levensbedreigend voor je konijn.

Konijn winter
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.