Huisvesting

Geef uw konijn de ruimte!

Zet u uw konijn buiten of binnen? Het maakt niet uit. Zolang u er maar voor zorgt dat uw konijn de ruimte heeft, droog en niet op de tocht staat en een vriendje heeft.

Eigen plekje
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Belangrijk is wel dat u de plek niet teveel verandert en uw konijn niet blootstelt aan temperatuurschommelingen. Zet een binnenkonijn dus niet ineens zomaar in de kou, en een buitenkonijn vanuit de vrieskou niet binnen.

Geef uw konijn ook zoveel mogelijk ruimte. Het minimum is toch wel als hij drie sprongen kan maken maar voor een konijn geldt, hoe meer ruimte hoe beter. Ook is het belangrijk dat uw buitenkonijn een ruimte in het hok heeft waarin hij kan schuilen als het regent en lekker warm kan slapen.

Zorg er altijd voor dat het hok altijd schoon is. Leg oude kranten op de bodem met daaroverheen veel bodembedekking zoals vers stro. Aangezien konijnen zindelijke dieren zijn, zal uw konijn zijn eigen toilet-hoekje uitkiezen. In dit hoekje kunt u eventueel nog wat extra absorberend strooisel leggen of een speciale “kattenbak” voor konijnen. Maak het hok meerdere keren per week schoon.

Hapje en drankje
Geef uw konijn iedere dag vers en ruim voldoende water, eten en lekker veel hooi om op te knagen. Gebruik het liefst roestvrijstalen voer- en drinkbakjes. Deze kunt u goed reinigen. Pas op met de bekende drinkflesjes: deze zijn moeilijk schoon te houden en ook kunnen ze ongemerkt gaan verstoppen, waardoor uw konijn niet meer kan drinken (met alle gevolgen van dien).

Lekker rennen
Konijnen hebben veel beweging nodig. Zeker een paar uur per dag. Zorg er dus voor dat uw konijn de ruimte krijgt om door uw huis te lopen of in de tuin in een konijnenren zich uit te leven.

U hoeft niet bang te zijn dat uw konijn uw huis onder gaat plassen; konijnen zijn zindelijk en erg gehecht aan het toilet-hoekje in hun kooi.

Pas wel op voor de eventuele gevaren: binnenshuis kan uw konijn aan de kabels gaan knagen of in aanraking komen met schoonmaakmiddel of giftige planten. Wist u dat de meeste (kamer)planten giftig zijn voor een konijn? Buitenshuis kan uw konijn gaan knabbelen aan giftige planten, bloemen en groenten.

Konijn lekker binnen in de winter?
Nee, hoor! Een konijn kan prima tegen koudere temperaturen. Mits het hok maar niet op een natte of tochtige plek staat. Ook is het zo dat uw konijn dat buiten overwintert beetje bij beetje moet wennen aan de dalende temperatuur en zijn wintervacht de tijd krijgt om lekker warm en wollig te worden. Het is trouwens verstandig om hele jonge konijnen nog niet naar buiten te doen.

Konijn buiten in de zomer
Konijnen vinden het heerlijk buiten, ook in de zomer, als u het hok maar niet direct in de zon zet. Zorg voor een schaduwrijke plek zonder tocht. Let er bij heel warm weer op dat u het hok goed schoon en vliegvrij houdt en uw konijn een schone vacht heeft. Vliegen (de groene vleesvlieg) leggen namelijk graag eitjes in een vieze vacht of in wondjes. Deze larven groeien uit tot krioelende maden die de vacht en de huid en de spieren aanvreten en open wonden veroorzaken (Myasis). Ziet u maden in de vacht? Bel onmiddellijk de dierenarts. Myasis is levensbedreigend voor uw konijn.

Konijn winter
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.