Houdt iedere kat zijn vacht schoon?

Of kun je soms beter een handje helpen?

Katten zijn van nature heel schoon en onderhouden hun vacht goed. Toch doet je er goed aan om de kat met een langharige vacht een handje te helpen.

De vacht van een kat bestaat uit onderwol en dekhaar. Er zit veel verschil in vachtstructuur bij de diverse kattenrassen. Ook tussen katten van één ras kan veel verschil in vacht zijn. Bij de normale huis-tuin-en-keukenkat, ook Europees Korthaar genoemd, is de vacht vrij kort en dicht. Bij rassen als de Angora of Pers is de vacht veel langer. Zowel  de onderwol als het dekhaar is langer. Daardoor ogen ze zacht en pluizig en zeer aaibaar. Er bestaat ook een kattenras zonder vacht, dit is de Sphynx.

Al deze verschillen in vacht bij de kat hebben ook elk hun eigen zorg nodig. De één wat meer dan de ander. Katten onderhouden normaal gesproken hun eigen vacht  door was- en poetsgedrag. Kortharige katten hebben daarnaast weinig aan extra vachtverzorging nodig. In periodes van verharen kan een wekelijkse borstelbeurt helpen het overtollige haar snel kwijt te raken. Zo voorkom je ook dat de kat alle haren inslikt en last van haarballen krijgt.

Langharige katten zullen zichzelf ook wassen en poetsen. Dit is echter niet voldoende om hun vacht vrij van klitten te houden. Daarom zal je toch zeker twee keer per week de vacht door moeten kammen. Plekjes waar snel klitten ontstaan: achter de oren, in de oksels en liezen.  Begin met een grove kam en gebruik daarna een fijnere kam om de klitten goed op te sporen. Heb je een kat met een heel dikke vacht, dan kun je deze ook enkele keren per jaar bij een goede kattentrimmer laten ontwollen/uitdunnen. Daarna gaat de vachtverzorging ook weer een stuk makkelijker. 

Kat likt poot

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.