skip to Main Content

Hond op dieet?

Overgewicht bij de hond komt vaak voor in Nederland

Uw hond is inmiddels twee jaar. Het kan zijn dat hij een beetje aan de zware kant is. Maakt u zich zorgen? Lees hier wat u het beste kunt doen in het geval van overgewicht bij de hond.

Zo’n 50% van alle honden in Nederland is te dik. Vaak gaat dit ongemerkt. De hond groeit met een of 2 kilo per jaar, en op een gegeven moment valt het ineens op: hij wordt te zwaar. Hij krijgt minder taille en de ribben zijn niet of moeilijk voelbaar.

Wat zijn nu de risico’s van overgewicht bij de hond?

  • het uithoudingsvermogen van de hond neemt af, hij is sneller moe, misschien kortademig.
  • het overtollige vet vormt een grote belasting voor de gewrichten, dus het risico op kreupelheid en/of pijnlijke gewrichten neemt toe.
  • het overgewicht vormt een extra belasting voor het hart/longen en andere organen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Ademhalingsproblemen zijn mogelijk.
  • we zien vaker huidklachten optreden.
  • de weerstand van honden met overgewicht is lager. De levensverwachting neemt af en de kwaliteit van leven ook
  • voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Weeg uw hond regelmatig en/of laat hem beoordelen door de dierenarts(assistente). Zeker bij gecastreerde dieren is het van belang matig te voeren, maar ook ongecastreerde dieren kunnen aanleg hebben voor overgewicht. En verder is regelmatig bewegen en actief zijn de beste manier om fit en op gewicht te blijven.

Is uw hond al wat te zwaar, informeer dan bij uw dierenarts wat u hier het beste aan kunt doen. Vaak wordt het boontjesdieet nog ingezet om de hond af te laten vallen. Een kleine hoeveelheid brokjes aangevuld met sperziebonen. Echt ideaal is dit echter niet. Qua samenstelling mist het de goede hoeveelheid eiwit, vitamines en mineralen.

Beter is het om tijdelijk een vermageringsdieet in de vorm van speciale brokken in te zetten. Veel dierenartspraktijken bieden begeleiding aan om te helpen uw hond op een gezonde en verantwoorde manier af te laten vallen. En daarna het ‘jojo-effect’ te voorkomen.


Hond op dieet?
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan