Hond mee op vakantie

Bereid u goed voor

Denkt u erover om de hond mee te nemen op vakantie? Dat kan, maar bereid u wel goed voor. In het buitenland gelden soms andere regels. En ook is het verstandig uw hond goed te beschermen. En denk er ook even over na of het wel zo prettig is voor uw hond zo’n vakantie. Er zijn ook andere opties.

Preventief: begin op tijd met voorbereiden
Afhankelijk van het vakantieland kunnen andere preventieve eisen gesteld worden. Het is daarom verstandig ruim voor uw vertrek even contact op te nemen met uw dierenarts. Vaak moeten vaccinaties of antiparasitaire middelen ruim voor vertrek worden toegediend.

De minimale eisen in Europa zijn:

  • de chip en
  • het Europese dierenpaspoort.
  • daarnaast moet een volwassen hond minimaal 21 dagen van te voren ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabies).

Sommige landen eisen daarnaast dat het dier aantoonbaar, op basis van een bloedtest, voldoende antilichamen heeft gemaakt tegen de hondsdolheid. Om deze procedure voor vertrek af te ronden, moet u al enkele maanden voor vertrek hiermee starten.

Informeer ook goed welke parasieten er voor komen in de landen waar u doorreist of naartoe gaat. Richting  Zuid-Europa nemen bijvoorbeeld de risico’s toe om een ziekte of parasiet op te lopen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomt. Zo zijn er ernstige ziektes die door teken overgebracht worden, zoals babesia en ehrlichia. Zandvliegjes kunnen uw hond besmetten met hartworm. Bescherm u hond goed  door middel van bijvoorbeeld een antiparasitaire halsband of een antiparasitair middel dat via druppels in de nek wordt toegediend. Informeer daarom ruim tevoren bij uw dierenarts hoe u uw hond het best kunt beschermen.

Ik ga op reis en neem mee….
Net als voor uzelf is het verstandig om even goed na te denken wat uw hond allemaal nodig heeft op reis.

  • neem bijvoorbeeld ook een EHBO-setje voor de hond mee te nemen op vakantie.
  • gebruikt uw hond geneesmiddelen? Zorg dat u ze bij u heeft. Of check wat er lokaal verkrijgbaar is.
  • bedenkt waar uw hond gaat slapen (eigen mand of deken mee?)
  • wat eet uw hond op vakantie? Heeft hij dieetvoeding nodig?

Soms is het beter dat…
Hoewel het natuurlijk een geweldige ervaring kan zijn om samen de hond op pad te gaan, raden wij aan om goed na te denken of het voor het dier ook zo leuk is. Warmte, te veel onrust, ander voer, een andere slaapplaats. Voor sommige honden is een goed pension of een tijdje bij bekenden logeren een beter alternatief. Twijfelt u? Overleg dan even met uw dierenarts.

Wist u trouwens dat er ook speciale hondenvakanties bestaan? Dit zijn vakanties waar u veel andere hondenliefhebbers zult ontmoeten en er met een hele groep honden op uit zult trekken. Zowel in Nederland als in het buitenland is dit mogelijk. Soms is hier ook een training of cursus bij inbegrepen. Misschien een idee voor u en uw hond, om eens iets heel anders te doen.

Hond mee op vakantie

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.