Help, wormen!

Welke soorten zijn er en houdt je je hond wormenvrij?

Wormen zijn er in verschillende soorten en je hond wordt er gemakkelijk mee besmet. Welke soorten zijn er, hoe herken je ze en hoe kun je het probleem voorkomen? 

Spoelwormen komen het meest voor. Ze kunnen wel tot 16 cm lang zijn en leven in het maagdarmkanaal van de hond. De eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden en komen zo weer in de omgeving terecht. Aangezien een hond graag overal rondsnuffelt, zal hij snel wormeieren binnenkrijgen.

Ook mensen (kinderen!) kunnen besmet worden met spoelwormen. Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de openbare parken en zandbakken in Nederland besmet is met spoelwormeieren. Als een mens spoelwormeitjes binnenkrijgt, komen de larfjes uit en deze trekken door het lichaam. Overal waar ze vastlopen veroorzaken ze ontstekingen, ook kunnen ze in bijvoorbeeld het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten.

Lintworm komt ook geregeld voor bij de hond. Door bijvoorbeeld vlooien of prooidieren (er zijn honden die muizen vangen) kan hij besmet worden met lintworm. De lintworm kan van een paar cm tot meer dan een meter lang worden. Ook deze leeft in het maagdarmkanaal van de hond. Segmenten gevuld met eieren verlaten het lichaam weer via de ontlasting. Voor mensen is vooral besmetting met vossenlintworm gevaarlijk. Verschijnselen van besmetting zijn niet heel specifiek en ontstaan soms pas jaren na de besmetting.

Volwassen en gezonde honden zullen niet snel ziek worden of hinder ondervinden van een wormbesmetting. Een geregelde ontworming is  vooral belangrijk om het risico op besmetting in de omgeving en bij mensen/kinderen zo laag mogelijk te houden. Daarom is het advies: ontworm je hond 4-6 keer per jaar.


 

Help, wormen!

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.