skip to Main Content

Help, wormen!

Welke soorten zijn er en houdt u uw hond wormenvrij?

Wormen zijn er in verschillende soorten en uw hond wordt er gemakkelijk mee besmet. Welke soorten zijn er, hoe herkent u ze en hoe kunt u het probleem voorkomen? 

Spoelwormen komen het meest voor. Ze kunnen wel tot 16 cm lang zijn en leven in het maagdarmkanaal van de hond. De eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden en komen zo weer in de omgeving terecht. Aangezien een hond graag overal rondsnuffelt, zal hij snel wormeieren binnenkrijgen.

Ook mensen (kinderen!) kunnen besmet worden met spoelwormen. Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de openbare parken en zandbakken in Nederland besmet is met spoelwormeieren. Als een mens spoelwormeitjes binnenkrijgt, komen de larfjes uit en deze trekken door het lichaam. Overal waar ze vastlopen veroorzaken ze ontstekingen, ook kunnen ze in bijvoorbeeld het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten.

Lintworm komt ook geregeld voor bij de hond. Door bijvoorbeeld vlooien of prooidieren (er zijn honden die muizen vangen) kan hij besmet worden met lintworm. De lintworm kan van een paar cm tot meer dan een meter lang worden. Ook deze leeft in het maagdarmkanaal van de hond. Segmenten gevuld met eieren verlaten het lichaam weer via de ontlasting. Voor mensen is vooral besmetting met vossenlintworm gevaarlijk. Verschijnselen van besmetting zijn niet heel specifiek en ontstaan soms pas jaren na de besmetting.

Volwassen en gezonde honden zullen niet snel ziek worden of hinder ondervinden van een wormbesmetting. Een geregelde ontworming is  vooral belangrijk om het risico op besmetting in de omgeving en bij mensen/kinderen zo laag mogelijk te houden. Daarom is het advies: ontworm uw hond 4-6 keer per jaar.


 

Help, wormen!

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan