Help! Opspringende-honden-gevaar!

Lees hoe u dit ongewenste gedrag kunt voorkomen

Een pup die tegen u opspringt is best schattig. Maar het wordt vervelend voor u en uw bezoek als de hond dit blijft doen als hij ouder is. Lees hoe u dit ongewenste gedrag kunt voorkomen.

Tegen iets opspringen is  in principe een hondeigen gedrag. Honden maken onderling ook contact via neus en bek. Dus tegenover mensen zal de hond ook contact zoeken met het gezicht. Toch is het goed om dit gedrag niet aan te moedigen. Het wordt al gauw vervelend als de hond groter wordt. Voor u zelf en voor uw bezoek.

De beste manier om dit gedrag af te leren is het gedrag te ontmoedigen. Negeer de hond wanneer deze tegen u opspringt, blijf stokstijf staan of keer u van de hond af. Duw de hond niet van u af, want deze reactie betekent aandacht voor de hond. Kijk uw hond ook niet aan, negeer hem helemaal.

Het gedrag kan eerst wat verergeren voordat het verbetert. De hond zal immers eerst nog meer zijn best doen om uw aandacht te krijgen en dus vaker tegen u opspringen. Dus het is wel een kwestie van consequent volhouden.

Het kan goed werken om een alternatief aan te bieden aan de hond. Als de hond tegen u opspringt blijft u stilstaan maar zegt u één keer ‘Zit’. Train zo de hond om te gaan zitten i.p.v. tegen u op te springen. Want als hij gaat zitten beloont u hem natuurlijk uitgebreid. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hond in plaats van de springen meteen uit zichzelf gaat zitten om  uw aandacht te krijgen.

Probeer ook bezoek hierin goed te instrueren, zodat zij hetzelfde doen als u. Als iedereen consequent hetzelfde omgaat met de hond, lukt het zeker om opspringen af te leren bij de hond.

Help! Opspringende-honden-gevaar

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.