Help! Opspringende-honden-gevaar!

Lees hoe je dit ongewenste gedrag kunt voorkomen

Een pup die tegen je opspringt is best schattig. Maar het wordt vervelend voor jou en je bezoek als de hond dit blijft doen als hij ouder is. Lees hoe je dit ongewenste gedrag kunt voorkomen.

Tegen iets opspringen is  in principe een hondeigen gedrag. Honden maken onderling ook contact via neus en bek. Dus tegenover mensen zal de hond ook contact zoeken met het gezicht. Toch is het goed om dit gedrag niet aan te moedigen. Het wordt al gauw vervelend als de hond groter wordt. Voor jouzelf en voor je bezoek.

De beste manier om dit gedrag af te leren is het gedrag te ontmoedigen. Negeer de hond wanneer deze tegen je opspringt, blijf stokstijf staan of keer je van de hond af. Duw de hond niet van jou af, want deze reactie betekent aandacht voor de hond. Kijk je hond ook niet aan, negeer hem helemaal.

Het gedrag kan eerst wat verergeren voordat het verbetert. De hond zal immers eerst nog meer zijn best doen om je aandacht te krijgen en dus vaker tegen je opspringen. Dus het is wel een kwestie van consequent volhouden.

Het kan goed werken om een alternatief aan te bieden aan de hond. Als de hond tegen je opspringt blijf je stilstaan maar zeg je één keer ‘Zit’. Train zo de hond om te gaan zitten i.p.v. tegen je op te springen. Want als hij gaat zitten beloon je hem natuurlijk uitgebreid. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hond in plaats van de springen meteen uit zichzelf gaat zitten om  je aandacht te krijgen.

Probeer ook bezoek hierin goed te instrueren, zodat zij hetzelfde doen als u. Als iedereen consequent hetzelfde omgaat met de hond, lukt het zeker om opspringen af te leren bij de hond.

Help! Opspringende-honden-gevaar

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.