Help! Mijn kat plast in huis.

Wat doe je als de kat in huis plast?

Geen enkel baasje zit te wachten op een kat die in huis plast. Maar wat doe je eraan?

Een kat die in huis plast. Bah, geen enkel baasje zit hier op te wachten. Het is vies, lastig schoon te maken en wat als de kat dit vaker gaat doen? Onzindelijkheid is een veel voorkomend probleem bij katten. Sommige katten plassen/sproeien tegen verticale oppervlakken aan, maar ook gewone plassen in huis of overal kleine plasjes kunnen het probleem zijn.

Het eerste wat je jezelf af kunt vragen is: waarom doet mijn kat dit? Er zijn vier hoofdoorzaken van onzindelijkheid, ook een combinatie is mogelijk:

  • Territorium afbakenen: de kat heeft behoefte zijn territorium af te bakenen door middel van urine of zelfs ontlasting. Vaak komt dit voor bij ongecastreerde dieren of gebeurt het vanuit een gevoel van onveiligheid in huis.
  • De kattenbak: misschien is er een andere vulling gebruikt? Of staat de kattenbak op een drukke plek en/of durft de kat er niet meer op? Het beste kun je voor één kat 2 kattenbakken plaatsen. Voor elke volgende kat een kattenbak erbij. Dus heb je drie katten, dan 4 kattenbakken.
  • Een blaasprobleem: het zij een blaasontsteking, blaasgruis of blaasstenen. In dit geval zie je meestal her en der kleine plasjes in huis.
  • Stress: veel katten zijn stressgevoelig. Stress kan ontstaan als er veel drukte in huis is, verbouwing, veranderingen in gezinssamenstelling, andere dieren in huis, weinig rustige plekjes om zich terug te trekken.

Meestal is het niet zo eenvoudig om de juiste oorzaak vast te stellen. Het is belangrijk in alle gevallen eerst te kijken of er een lichamelijke oorzaak is voor het gedrag. Dus vang urine op en laat dit onderzoeken bij je dierenarts. De assistente kan je uitleggen hoe je dit kunt doen. Als hier geen afwijkingen uit komen kan de dierenarts met jou het gedrag van je kat bespreken en jou verder adviseren of zo nodig in contact brengen met een gedragsdeskundige.

Au, scherpe nagels
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Ervaringen met Petplan

Onze klanten vertellen

Onze bestaande klanten vertellen je graag waarom zij voor Petplan kiezen.