Heeft mijn hond een therapeut nodig?

Lees wat je het beste kunt doen als je hond onwenselijk gedrag vertoont

Vertoont je hond onwenselijk gedrag? Het kan zijn dat een bezoekje aan een gedragstherapeut geen overbodige luxe is.

Voor honden zijn er speciale gedragstherapeuten. Of beter gezegd: voor jou en je hond. Want heeft je hond een gedragsprobleem, dan zal je de therapie moeten uitvoeren. Wel onder begeleiding van de gedragstherapeut uiteraard.

Voorbeelden van gedrag waarbij inschakelen van een gedragstherapeut nuttig kan zijn:

  • niet alleen kunnen zijn
  • agressie naar mensen of naar andere honden
  • extreem angstig of schrikkerig gedrag

Probleemgedrag is in principe elk gedrag van de hond waar u, je omgeving of het dier zelf last van heeft. Veel probleemgedrag is met een goede therapie en/of training (deels) op te lossen. Dit vergt echter wel tijd en inzet!

Belangrijk is om te achterhalen hoe en waar het gedrag ontstaan is en waarom de hond het gedrag vertoont. De gedragstherapeut kan je hierbij helpen.

Met behulp van een vragenlijst en eventueel een bezoek in je thuissituatie wordt een indruk verkregen van de oorzaak van het probleemgedrag. Daarnaast kan een gedragstest of een medisch onderzoek geadviseerd worden om meer duidelijkheid te krijgen en om tot een goede therapie te kunnen komen. De gedragstherapeut begeleid jou en je hond om de therapie vervolgens goed uit te voeren.

Wil je een gedragstherapeut inschakelen omdat er problemen zijn, ga dan op zoek naar een goed opgeleide en gediplomeerde gedragstherapeut, die aangesloten is bij een beroepsvereniging. De titel honden-gedragstherapeut is namelijk niet wettelijk beschermd, dus iedereen mag zich zo noemen.


 

Heeft mijn hond een therapeut nodig?

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.