HD bij de hond: je kan het positief beinvloeden

Lees hoe je dit kunt doen

De aanleg voor de aandoening heupdysplasie is erfelijk bepaald. Toch kun je zelf de ontwikkeling ervan beïnvloeden. Lees hier de tips.

Een aandoening die regelmatig voorkomt bij vooral grotere rassen, is heupdysplasie, ofwel HD. Het heupgewricht is slecht gevormd, waardoor de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar aansluiten.  De aanleg om HD te ontwikkelen is erfelijk bepaald. Bij de jonge pup zit dan al teveel speling in het gewricht. Omdat de omliggende spieren en gewrichtsbanden nog niet goed ontwikkeld zijn, kunnen vervormingen ontstaan aan heupkop en  heupkom.

Naast erfelijke aanleg spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij het al dan niet ontwikkelen van HD. Slechte voeding, te snelle groei of overgewicht kunnen een negatieve invloed hebben. Daarnaast is teveel beweging en verkeerde beweging ook van invloed tijdens de groei van de hond.

Heupdysplasie is pijnlijk voor de hond en belemmert hem in de normale bewegingen. Doordat de heupgewrichten niet soepel bewegen, zal het slijtageproces van de heupgewrichten ook sneller gaan en verergeren de klachten naarmate de hond ouder wordt.

De diagnose HD wordt gesteld aan de hand van röntgenfoto’s. In een aantal gevallen is een specialistische operatie mogelijk om de situatie te verbeteren. Met medicatie als pijnstilling/ontstekingsremmers kunnen de klachten verlicht worden en er zijn speciale voedingen en voedingssupplementen die het slijtageproces in het gewricht kunnen vertragen. Fysiotherapie kan ook een goede bijdrage leveren om de gewrichten soepeler te houden.

De enige manier om HD te voorkomen is door alleen met honden te fokken die HD-vrij zijn. Een goede fokker zal eerst röntgenfoto’s laten maken deze officieel laten keuren alvorens met de hond te gaan fokken.

HD bij de hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.