skip to Main Content

HD bij de hond: u kunt het positief beinvloeden

Lees hoe u dit kunt doen

De aanleg voor de aandoening heupdysplasie is erfelijk bepaald. Toch kunt u zelf de ontwikkeling ervan beïnvloeden. Lees hier de tips.

Een aandoening die regelmatig voorkomt bij vooral grotere rassen, is heupdysplasie, ofwel HD. Het heupgewricht is slecht gevormd, waardoor de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar aansluiten.  De aanleg om HD te ontwikkelen is erfelijk bepaald. Bij de jonge pup zit dan al teveel speling in het gewricht. Omdat de omliggende spieren en gewrichtsbanden nog niet goed ontwikkeld zijn, kunnen vervormingen ontstaan aan heupkop en  heupkom.

Naast erfelijke aanleg spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij het al dan niet ontwikkelen van HD. Slechte voeding, te snelle groei of overgewicht kunnen een negatieve invloed hebben. Daarnaast is teveel beweging en verkeerde beweging ook van invloed tijdens de groei van de hond.

Heupdysplasie is pijnlijk voor de hond en belemmert hem in de normale bewegingen. Doordat de heupgewrichten niet soepel bewegen, zal het slijtageproces van de heupgewrichten ook sneller gaan en verergeren de klachten naarmate de hond ouder wordt.

De diagnose HD wordt gesteld aan de hand van röntgenfoto’s. In een aantal gevallen is een specialistische operatie mogelijk om de situatie te verbeteren. Met medicatie als pijnstilling/ontstekingsremmers kunnen de klachten verlicht worden en er zijn speciale voedingen en voedingssupplementen die het slijtageproces in het gewricht kunnen vertragen. Fysiotherapie kan ook een goede bijdrage leveren om de gewrichten soepeler te houden.

De enige manier om HD te voorkomen is door alleen met honden te fokken die HD-vrij zijn. Een goede fokker zal eerst röntgenfoto’s laten maken deze officieel laten keuren alvorens met de hond te gaan fokken.

 

HD bij de hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan