Hatsjieee….! Mijn kat niest!

Niesziekte bij de kat

Ieder jaar wordt je kat, als het goed is, ingeënt tegen niesziekte. Wat is het eigenlijk en hoe loopt je kat het op? En waarom is de vaccinatie nodig?

Een veel voorkomende ziekte waar je kat elk jaar voor ingeënt moet worden, is de niesziekte. Dit is een voorste luchtweginfectie die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. De enting beschermt je kat tegen de twee meest voorkomende:  het rhinotracheïtisvirus en het calicivirus.

Niesziekte wordt overgebracht via direct onderling contact, door speeksel, besmette katten die niezen. Ook via handen en kleding kan de ziekte overgedragen worden. Infecties zullen zich snel verspreiden op plaatsen waar veel katten zijn.

De eerste symptomen zijn natte waterige ogen en neus, niezen. In een volgend stadium wordt de kat snotterig, de slijmvliezen worden aangetast en  de eetlust kan ook afnemen. De kat kan koortsig worden en algeheel  ziek worden. Meestal is het nodig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Het virus zelf kan moeilijk bestreden worden met medicijnen. Voor bijkomende bacteriële infecties wordt vaak een antibioticakuur voorgeschreven. In een enkel geval kan de kat een chronische vorm van niesziekte ontwikkelen  waar hij levenslang last van houdt.

Jaarlijks enten tegen niesziekte is geen garantie dat je kat helemaal geen niesziekte virus oploopt. Het zorgt er echter wel voor dat de symptomen veel milder zijn en je kat er niet of nauwelijks ziek van wordt. De kat is er snel weer bovenop.

Kat niezen

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.