skip to Main Content

Hatsjieee….! Mijn kat niest!

Niesziekte bij de kat

Ieder jaar wordt uw kat, als het goed is, ingeënt tegen niesziekte. Wat is het eigenlijk en hoe loopt uw kat het op? En waarom is de vaccinatie nodig?

Een veel voorkomende ziekte waar uw kat elk jaar voor ingeënt moet worden, is de niesziekte. Dit is een voorste luchtweginfectie die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. De enting beschermt uw kat tegen de twee meest voorkomende:  het rhinotracheïtisvirus en het calicivirus.

Niesziekte wordt overgebracht via direct onderling contact, door speeksel, besmette katten die niezen. Ook via handen en kleding kan de ziekte overgedragen worden. Infecties zullen zich snel verspreiden op plaatsen waar veel katten zijn.

De eerste symptomen zijn natte waterige ogen en neus, niezen. In een volgend stadium wordt de kat snotterig, de slijmvliezen worden aangetast en  de eetlust kan ook afnemen. De kat kan koortsig worden en algeheel  ziek worden. Meestal is het nodig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Het virus zelf kan moeilijk bestreden worden met medicijnen. Voor bijkomende bacteriële infecties wordt vaak een antibioticakuur voorgeschreven. In een enkel geval kan de kat een chronische vorm van niesziekte ontwikkelen  waar hij levenslang last van houdt.

Jaarlijks enten tegen niesziekte is geen garantie dat uw kat helemaal geen niesziekte virus oploopt. Het zorgt er echter wel voor dat de symptomen veel milder zijn en uw kat er niet of nauwelijks ziek van wordt. De kat is er snel weer bovenop.

Kat niezen
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Mijn Siamese kater Fabian was een jaar oud toen hij een ongeluk kreeg waarbij hij zijn pootje op drie plaatsen brak. De operatie en nacontroles zijn voor 80% vergoed door Petplan zonder navraag achteraf bij mij. Alle lof voor Petplan. Ben blij met deze verzekeraar. Kosten van de operatie en nacontroles waren zo'n 1600 euro, waarvan een klein deel voor mijn rekening.

Petplan Kat

Goede verzekering prima ervaring. Declaratie loopt prima binnen paar dagen een duidelijk overzicht van de vergoeding en geld wordt op de rekening gestort. Echt een aanrader deze verzekering.

Petplan Hond
Ieder-huisdier-verdient-Petplan