Gezondheidstips voor uw kitten

Bescherm uw kitten tegen ziektes en parasieten

Natuurlijk wilt u de beste zorg voor uw kitten. Dit betekent ook dat u uw kitten moet beschermen tegen parasieten en ziektes. Lees de gezondheidstips voor kittens.

Vaccinaties

Kittens van particulieren gaan vaak als ze 8-9 weken oud zijn naar hun nieuwe baasjes. Helaas zie we dat dit soms zelfs nog eerder gebeurt. Dat kan nadelig zijn voor de socialisatie van de kitten. Heeft u uw kitten al jong in huis, let er dan op dat u de kitten de juiste medische zorg biedt. Neem ook tijd en aandacht voor een goede socialisatie van de kitten.

De eerste vaccinatie tegen katten- en niesziekte vindt plaats op 9 weken leeftijd. Deze moet na 3 weken herhaald worden om voldoende bescherming te bieden.

Vervolgens wordt uw kat weer ingeënt als hij een jaar oud is. Hierna is uw kitten 12 maanden lang beschermd.

Katten kunnen het best jaarlijks worden ingeënt om goed beschermd te blijven tegen ernstige ziektes. Volwassen katten krijgen eens per drie jaar een kattenziekte vaccinatie en jaarlijks een niesziekte vaccinatie.

vaccinatieschema kitten

vaccinatieschema katten

Een fokker  van raskatten zal de kittens vaak niet eerder dan week 13 meegeven aan de nieuwe eigenaar. Meestal houdt de fokker de kitten uit voorzorg nog een weekje in de cattery na de entingen, voor het geval de kitten een entreactie krijgt. Een goede fokker zal deze periode ook besteden aan het socialiseren van de kittens. Ook is deze periode nodig om veel van hun moeder te leren over o.a. wat wel en niet gewenst gedrag is.

Ontwormen en ontvlooien

U kunt uw kitten het beste iedere maand ontwormen en ontvlooien. Als het goed is, heeft de fokker uw kitten al een paar keer ontwormd vanaf 3 weken leeftijd. Als u de kitten in huis krijgt kunt u dit voortzetten door maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna is vier keer per jaar ontwormen meestal voldoende.

Oormijt

Laat regelmatig controleren of de oren schoon zijn. Jonge kittens kunnen last van oormijt hebben. Laat bij twijfel de oren op een oormijtinfectie controleren bij uw dierenarts.

Teken

Woont u in een tekengebied? Laat u dan door uw dierenarts adviseren over een aanvullende tekenbestrijding in verband met het gevaar op de ziekte van Lyme.

NB: Informeer bij uw dierenarts naar het meest optimale preventieve zorgplan voor uw kitten!

Kijk ook op: vaccinatieschema kitten

Gezondheidstips voor uw kitten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.