Gezondheidstips voor je kitten

Bescherm je kitten tegen ziektes en parasieten

Natuurlijk wil je de beste zorg voor je kitten. Dit betekent ook dat je je kitten moet beschermen tegen parasieten en ziektes. Lees de gezondheidstips voor kittens.

Vaccinaties

Kittens van particulieren gaan vaak als ze 8-9 weken oud zijn naar hun nieuwe baasjes. Helaas zie we dat dit soms zelfs nog eerder gebeurt. Dat kan nadelig zijn voor de socialisatie van de kitten. Heb je je kitten al jong in huis, let er dan op dat je de kitten de juiste medische zorg biedt. Neem ook tijd en aandacht voor een goede socialisatie van de kitten.

De eerste vaccinatie tegen katten- en niesziekte vindt plaats op 9 weken leeftijd. Deze moet na 3 weken herhaald worden om voldoende bescherming te bieden.

Vervolgens wordt je kat weer ingeënt als hij een jaar oud is. Hierna is je kitten 12 maanden lang beschermd.

Katten kunnen het best jaarlijks worden ingeënt om goed beschermd te blijven tegen ernstige ziektes. Volwassen katten krijgen eens per drie jaar een kattenziekte vaccinatie en jaarlijks een niesziekte vaccinatie.

vaccinatieschema kitten

vaccinatieschema katten

Een fokker  van raskatten zal de kittens vaak niet eerder dan week 13 meegeven aan de nieuwe eigenaar. Meestal houdt de fokker de kitten uit voorzorg nog een weekje in de cattery na de entingen, voor het geval de kitten een entreactie krijgt. Een goede fokker zal deze periode ook besteden aan het socialiseren van de kittens. Ook is deze periode nodig om veel van hun moeder te leren over o.a. wat wel en niet gewenst gedrag is.

Ontwormen en ontvlooien

Je kunt je kitten het beste iedere maand ontwormen en ontvlooien. Als het goed is, heeft de fokker je kitten al een paar keer ontwormd vanaf 3 weken leeftijd. Als je de kitten in huis krijgt kun je dit voortzetten door maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna is vier keer per jaar ontwormen meestal voldoende.

Oormijt

Laat regelmatig controleren of de oren schoon zijn. Jonge kittens kunnen last van oormijt hebben. Laat bij twijfel de oren op een oormijtinfectie controleren bij je dierenarts.

Teken

Woon je in een tekengebied? Laat je dan door je dierenarts adviseren over een aanvullende tekenbestrijding in verband met het gevaar op de ziekte van Lyme.

NB: Informeer bij je dierenarts naar het meest optimale preventieve zorgplan voor je kitten!

Kijk ook op: vaccinatieschema kitten

Gezondheidstips voor uw kitten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.