skip to Main Content

Gezond gewicht kat

Hoe kunt uw zien of uw kat op gewicht is?

Uw kat is nu volledig uitgegroeid. Check of uw kat een gezond gewicht heeft en voorkom zo gezondheidsproblemen.

Grote rassen groeien wat langer door dan de gewone Europees korthaar (oftewel de huis-tuin-en-keukenkat). Voor een Europees korthaar is een gewicht van 3.5 tot 4.5 kilo normaal, uitzonderingen daargelaten. Rassen als de Noorse boskat echter kunnen wel 7 tot 8 kilo wegen en goed op gewicht zijn.

De meeste katten zijn op deze leeftijd wel gecastreerd of gesteriliseerd. De stofwisseling en hormoonhuishouding verandert hierdoor. Daardoor is er meer kans op het ontstaan van overgewicht. Overgewicht brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.

Dus is het van belang uw kat matig te voeren en regelmatig te wegen. Aankomen in gewicht gaat geleidelijk en daardoor valt het niet meteen op. Extra kilo’s die erbij gekomen zijn gaan er echter heel moeilijk weer af! Voorkomen is beter.

gezond gewicht kat

Hoe is nu te zien of uw kat goed op gewicht is? Enkele zaken waar u op kunt letten is de taille en of de ribben nog voelbaar zijn. Sommige katten hebben een hangbuik, maar dit kan ook alleen losse huid zijn of ontstaan na een nestje of door weinig beweging/bespiering. Laat bij twijfel uw kat door de dierenarts (-assistente) beoordelen.

Probeer ook uw kat voldoende mogelijkheid tot beweging te geven. Kijk in huis wat de mogelijkheden zijn. Is de ruimte beperkt, geef dan bijvoorbeeld het eten in een activity ball. De kat moet dan actief aan de gang om zijn eten te krijgen. Of verstop brokjes her en der. Buitenkatten zullen zelf al meer bewegen en daardoor minder snel te zwaar worden.

Gezond gewicht kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan