Gezond gewicht kat

Hoe kunt uw zien of uw kat op gewicht is?

Uw kat is nu volledig uitgegroeid. Check of uw kat een gezond gewicht heeft en voorkom zo gezondheidsproblemen.

Grote rassen groeien wat langer door dan de gewone Europees korthaar (oftewel de huis-tuin-en-keukenkat). Voor een Europees korthaar is een gewicht van 3.5 tot 4.5 kilo normaal, uitzonderingen daargelaten. Rassen als de Noorse boskat echter kunnen wel 7 tot 8 kilo wegen en goed op gewicht zijn.

De meeste katten zijn op deze leeftijd wel gecastreerd of gesteriliseerd. De stofwisseling en hormoonhuishouding verandert hierdoor. Daardoor is er meer kans op het ontstaan van overgewicht. Overgewicht brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.

Dus is het van belang uw kat matig te voeren en regelmatig te wegen. Aankomen in gewicht gaat geleidelijk en daardoor valt het niet meteen op. Extra kilo’s die erbij gekomen zijn gaan er echter heel moeilijk weer af! Voorkomen is beter.

gezond gewicht kat

Hoe is nu te zien of uw kat goed op gewicht is? Enkele zaken waar u op kunt letten is de taille en of de ribben nog voelbaar zijn. Sommige katten hebben een hangbuik, maar dit kan ook alleen losse huid zijn of ontstaan na een nestje of door weinig beweging/bespiering. Laat bij twijfel uw kat door de dierenarts (-assistente) beoordelen.

Probeer ook uw kat voldoende mogelijkheid tot beweging te geven. Kijk in huis wat de mogelijkheden zijn. Is de ruimte beperkt, geef dan bijvoorbeeld het eten in een activity ball. De kat moet dan actief aan de gang om zijn eten te krijgen. Of verstop brokjes her en der. Buitenkatten zullen zelf al meer bewegen en daardoor minder snel te zwaar worden.

Gezond gewicht kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.