Gezond gewicht kat

Hoe kun je zien of jouw kat op gezond gewicht is?

Je kat groeit, afhankelijk van het ras tot en met zijn tweede jaar tot derde jaar. In de kittenperiode groeien ze als kool en is het niet bij te houden. Daarna gaat het een stuk langzamer. Na ongeveer een jaar is het skelet van de kat volgroeid maar worden ze nog wel zwaarder.

gezond gewicht kat

De meeste katten zijn voor hun geslachtsrijpe periode (6 – 8 maanden ) al gecastreerd. Waardoor de stofwisseling en hormoonhuishouding verandert. De caloriebehoefte neemt na een castratie af, dus het is noodzakelijk dat je als baasje de voeding vermindert. Anders bestaat het risico op overgewicht en dat brengt weer gezondheidsrisico’s voor je kat met zich mee.

Maar wanneer heeft je kat een gezond gewicht?

Enkele zaken waar je op kunt letten is of de taille en/of de ribben nog voelbaar zijn. Sommige katten hebben een hangbuik, maar dit kan ook alleen losse huid zijn of ontstaan zijn na een nestje, weinig beweging of door het hebben van weinig spiermassa. Laat bij twijfel het gewicht van je kat door de dierenarts (-assistente) beoordelen.

Ongezond gewicht kat en bewegen

Het is van belang om jouw kat matig te voeren en regelmatig te wegen. Aankomen in gewicht gaat geleidelijk, waardoor het niet direct opvalt. En de extra kilo’s raakt de kat niet zo makkelijk kwijt.

Mocht je kat toch wat overgewicht hebben? Kijk in huis wat de mogelijkheden zijn om hem meer te laten bewegen. Geef dan bijvoorbeeld het eten in een activity ball. De kat moet dan actief aan de gang om zijn eten te krijgen. Of verstop brokjes her en der.

Een buitenkat zal minder snel te zwaar zijn omdat hij sowieso meer beweegt dan de binnenkat.


Kattenliefhebbers lezen ook:

Gezond gewicht kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en jouw huisdier graag!
Het Petplan Team

2863 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.3/10