Gevolgen overgewicht kat

Wanneer is een kat te dik en wat zijn de gevolgen?

De meeste katten groeien geleidelijk, met een halve kilo per jaar. Daardoor valt het niet meteen op dat ze op een gegeven moment te dik worden. Overgewicht brengt echter gezondheidsklachten met zich mee.

Wanneer is een kat te dik? Bij katten moeten de ribben goed te voelen zijn. Er mag wel een laagje vlees op zitten, maar niet zoveel dat je moeite moet doen om de ribben nog te voelen. Ook hoort een kat een ‘taille’ te hebben, dus achter de ribben wat smaller van bovenaf gezien. Een hangbuikje wijst bij katten soms ook op overgewicht, maar er zijn ook katten bij wie het meer losse huid dan vet is. Dus dat zegt niet alles. Laat voor een duidelijke beoordeling je kat controleren bij de dierenarts (-assistente).

Overgewicht bij de kat ziet er voor mensen vaak wel goed uit. Dikke katten hebben het imago gezellig te zijn. Toch is het beter je kat op een gezond gewicht te houden. Overgewicht brengt vroeg of laat gezondheidsproblemen met zich mee. Denk aan:

  • Gewrichtsklachten, hartproblemen, suikerziekte, enz.
  • Te zware katten zullen ook steeds minder gaan bewegen, zodat ze nog sneller in gewicht toenemen.
  • Katten met ernstig overgewicht zitten ook niet lekker in hun vel. Ze kunnen niet rennen en springen zoals vroeger.
  • Ook kunnen ze zichzelf niet goed verzorgen, waardoor de vacht ook lelijk wordt.
  • Vaak worden ze er ook chagrijnig van.

Reden genoeg om overgewicht aan te pakken. Een ‘crashdieet’ is niet verstandig bij katten. Als een kat te snel afvalt, geeft dit risico op leververvetting, een ernstige aandoening.

Laat je kat liever afvallen met een goed vermageringsdieet en onder deskundige begeleiding van de dierenartsassistente. Je zult merken dat je kat zich heel anders gaat gedragen als hij zijn overtollige kilo’s kwijt is, hij lijkt weer jaren jonger.

 

 

Gevolgen overgewicht kat
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.